SPA staat stil bij 'underdog positie' vrouwen
08 Mar, 08:46
foto


In een wereld die wordt geconfronteerd met meerdere crises die een enorme druk uitoefenen op gemeenschappen, is het bereiken van gendergelijkheid belangrijker dan ooit. Het waarborgen van de rechten van vrouwen en meisjes in alle aspecten van het leven is de enige manier om welvarende en rechtvaardige economieën en een gezonde planeet voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het bereiken van gendergelijkheid tegen 2030 is een alarmerend gebrek aan financiering, met een tekort aan uitgaven voor maatregelen voor gendergelijkheid.

In het kader van genderbeleid en inherent hieraan sociale en economische inclusiviteit van vrouwen, verdient meer aandacht het vrouwenbeleid vanuit de overheid (ministerie van Binnenlandse Zaken) dat niet zichtbaar en tastbaar is in de praktijk. De voorwaarden en condities (maatregelen) zijn nog onvoldoende in wetgeving opgenomen om vrouwen economisch weerbaar en sterk te maken. We hebben het dan over gelijke toegang tot land, huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en kansen voor sociale ontwikkeling en mobiliteit.

In ons huidig politiek systeem hebben vrouwen nog steeds een ‘underdog positie’ en worden onvoldoende betrokken bij besluitvormingsprocessen op hoger managementniveau (v.b. kabinet president). Er is nog steeds sprake van een ongelijke machtsstructuur tussen vrouwen en mannen. Dit resulteert in een steeds verdergaande uitsluiting en verarming van vrouwen en kinderen.

Er wordt te veel gefocust op etnische verschillen en niet op overeenkomsten voor verbinding en versterking van de samenleving. Het politieke machtssysteem is etnisch verdeeld en onvoldoende gericht op het behartigen van het volksbelang. Het gevolg is dat veel vrouwen ongewild slachtoffers worden van politieke willekeur en machtsmisbruik en in een vicieuze cirkel van armoede en wanhoop terechtkomen omdat ze niet meer uitkomen.

De koopkracht versterking blijkt achteraf geen redding te bieden gezien de constante verhoging van alle nutsvoorzieningen en dagelijkse prijzen voor levensonderhoud. Een menswaardig bestaan wordt velen onthouden.

Voor de SPA vrouwen zijn de huidige maatregelen van de regering op macro-economisch en sociaal vlak nuttig, maar worden niet in samenhang uitgevoerd met noodzakelijke aanpassingen in het totaal genderbeleid dat vrouwen vooropstelt.
Het is nu tijd voor verandering!

Toch is het klassieke rollenpatroon in ons land gebeiteld in beton. Het verandert haast niet. Goed bedoelde wetten voor een betere work-life-balance houden zo de ongelijkheid in stand. De overheid zou daar eens naar mogen kijken. Hoe inclusief zijn al die regels? Zorgen ze ervoor dat al het divers talent echt ontwikkelt?

Elk van ons heeft remmen en versnellingen in een loopbaan, in de eerste plaats door onze eigen competenties en persoonlijkheid. Daarnaast staat elk van ons onder sterke invloed van familie en vrienden. De verwachtingen zijn niet voor iedereen dezelfde.

Gelukkig zijn er heel veel vrouwenverenigingen, netwerken en initiatieven die vrouwen ‘empoweren’ buiten de bedrijfswereld. Word zichtbaar, kom naar buiten, netwerk, eis aandacht voor jouw prestaties, spreek je ambities uit, deel je uitdaging, waag de sprong, ... aan goede raad is geen gebrek. Vandaag vindt elke vrouw wel een netwerk waar zij connecteert, haar uitdagingen kan delen en samen met andere vrouwen kan groeien wanneer ze daar behoefte aan heeft. En het blijft nodig voor te veel vrouwen, die duw in de rug, veilig tussen andere vrouwen met dezelfde barrières. SPA Tranga Uma wil samen met alle vrouwen de ontwikkeling versnellen van al dat vrouwelijk potentieel en trekken we Samen op. Daar ligt de sleutel.

We kunnen ernaartoe werken om een vrouwelijke president en of een minister-president te promoten, Dat is toch niet gek? Het is ontzettend belangrijk om de kwaliteit van vrouwen in het hoger management in te kunnen zetten. Voor elk bedrijf of organisatie is het goed om vrouwen in het bestuur te hebben, daar is volop bewijs voor.

In het onderwijs is meer dan de helft vrouw, en ook in andere sectoren blijven we positieve ontwikkelingen zien.

Deze dag blijft belangrijk omdat we zo ervoor zorgen dat er aandacht blijft voor gelijkheid.

Vrouwenafdeling SPA Tranga UMA
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April