IMF: Vijfde evaluatie, overeenstemming op staf-niveau
07 Mar, 20:20
foto


Nadat er op technisch niveau overeenstemming was bereikt over de vijfde evaluatie van het economische hervormingsprogramma, is er nu ook op staf-niveau overeenstemming bereikt tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Surinaamse autoriteiten. De Raad van Bestuur van het IMF moet de overeenstemming nog goedkeuren. Goedkeuring van de raad zal Suriname toegang verschaffen tot zo'n US$ 62,5 miljoen.

Met deze trekking zal Suriname in totaal ongeveer US$ 326 miljoen hebben getrokken van het fonds.

Het IMF-team dat geleid werd door Anastasia Guscina is vol lof over de inspanningen van de autoriteiten om de economie te stabiliseren. Voor dit jaar wordt er een groei van 3% verwacht, terwijl de inflatie "een gestage neerwaartse trend vertoont." Tegelijkertijd keert het beleggersvertrouwen terg en nemen de internationale reserves toe.

"Het handhaven van een verstandig begrotings- en monetair beleid zal ertoe bijdragen dat de inflatie eind 2024 onder de 15 procent komt," schrijft het team in een persbericht. "De autoriteiten worden geconfronteerd met belangrijke risico's op de korte termijn, waaronder uitdagingen op het gebied van de beleidsuitvoering als gevolg van een uitdagend sociaal-politiek klimaat en capaciteitsbeperkingen." Op de middellange tot lange termijn voorspelt het IMF aanzienlijke opwaartse risico's voor de groei als gevolg van de ontwikkeling van grote nieuwe olievelden.

De IMF-missie die van 29 januari tot 9 februari in Suriname was stelt in haar rapport: "De programmaprestaties tijdens de vijfde evaluatie waren solide. Aan alle kwantitatieve prestatiecriteria en indicatieve doelstellingen van het programma werd voldaan, met uitzondering van de bestedingsdrempel voor sociale bijstand. De agenda voor structurele hervormingen vordert, zij het met vertragingen."

Sociaal programma

Het sociaal programma blijft een prioriteit. "Het beschermen van de armen en kwetsbaren in deze moeilijke tijd van economische aanpassing is een prioriteit. De stijging van de sociale overdrachten moet worden gecoördineerd met de geleidelijke afschaffing van elektriciteitssubsidies." De autoriteiten verdubbelen hun inspanningen om de doelstellingen op het gebied van de sociale bescherming in 2024 te halen, zowel door de omvang van de verschillende programma's voor geldoverdrachten te vergroten als door het sociale vangnet uit te breiden tot alle in aanmerking komende begunstigden.

De hervormingen in de publieke sector zijn volgens het IMF goed op schema. Het onmiddellijk verwijderen van niet-geregistreerde en chronisch afwezige ambtenaren van de publieke loonlijst zal begrotingsruimte creëren voor een zinvollere loonsverhoging voor productieve ambtenaren.

Herstructurering schulden
Over de schuldsanering zegt het Fonds dat er "uitstekende vooruitgang is geboekt." Zo zijn met alle grote externe crediteuren principeakkoorden bereikt; recent ook met China. De overeenkomsten met de Club van Parijs, India en obligatiehouders zijn afgerond. De binnenlandse schulden aan de centrale bank en commerciële banken zijn geherstructureerd. De autoriteiten blijven zich inzetten voor het afronden van de schuldherstructureringen met de resterende externe commerciële crediteuren en voor het snel afwikkelen van alle uitstaande binnenlandse schulden. Er zijn volgens de beoordeling van het IMF betere controles op de toezeggingen nodig om de opeenstapeling van betalingsachterstanden bij leveranciers te voorkomen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April