Haïti: Bendes steken huizen in brand in Port au Prince
Het knallen van automatische wapens weergalmde donderdag door heel Solino toen dikke kolommen van zwarte rook opstegen boven de eens zo vredige buurt waar uitzinnige bewoners de radiostations bleven bellen om hulp te vragen.
"Als de politie niet komt, gaan we vandaag dood!" zei een onbekende beller.
Lita Saintil, een 52-jarige straatverkoper, vertelde The Associated Press dat ze donderdag samen met haar tienerneefje uit Solino was gevlucht nadat ze urenlang in haar huis had vastgezeten door onophoudelijk geweervuur.
De huizen rondom haar werden in brand gestoken door bendes, en ze herinnerde zich dat ze tijdens haar vlucht minstens zes lichamen had gezien.
'Het is nu heel eng', zei ze. "Ik weet niet waar ik heen ga."
Een andere bewoner, Nenel Volme, vertelde de AP dat hij zondag met een vriend in de buurt van zijn huis aan het praten was toen geweervuur uitbrak en een kogel een bot in zijn rechterhand trof.
'Ik heb niet de middelen om naar het ziekenhuis te gaan', zei hij terwijl hij zijn gewonde hand optilde, die in gaas was gewikkeld.
Het was niet meteen duidelijk wie de aanval op Solino organiseerde en eraan deelnam. De gemeenschap, waar duizenden mensen wonen, werd ooit geteisterd door bendes voordat een VN-vredesmissie hen halverwege de jaren 2000 verdreef.
De aanval zou een keerpunt kunnen betekenen voor bendes, die nu naar schatting 80% van Port-au-Prince in handen hebben en ervan verdacht worden vorig jaar bijna 4.000 mensen te hebben vermoord en nog eens 3.000 te hebben ontvoerd. De bendes hebben de politie overweldigend in het land van bijna 12 miljoen mensen.
Als Solino valt, zouden bendes gemakkelijk toegang hebben tot wijken zoals Canape Vert, die tot nu toe vredig en grotendeels veilig zijn gebleven.
"Het leven in Port-au-Prince is extreem gek geworden", zei Saintil. "Ik had nooit gedacht dat Port-au-Prince zou uitpakken zoals het nu is."
Donderdagavond bracht de Nationale Politie van Haïti een verklaring uit waarin stond dat agenten naar Solino waren uitgezonden "met als doel gewapende individuen op te sporen en te arresteren die paniek onder de burgerbevolking wilden zaaien." De politie heeft ook een bijna drie minuten durende video vrijgegeven waarin gedeeltelijk te zien is hoe agenten op een dak in Solino vuur uitwisselden met ongeïdentificeerde schutters die niet op het scherm verschenen.
Nabijgelegen gemeenschappen, opgeschrikt door het aanhoudende geweld in Solino, begonnen donderdag met het opwerpen van barricades met behulp van stenen, vrachtwagens, banden en zelfs bananenbomen om te voorkomen dat bendes binnendringen.
Een man bij een barricade in Canape Vert zei dat hij de protesten had gevolgd die eerder deze week waren georganiseerd door aanhangers van de voormalige rebellenleider Guy Philippe, die een revolutie heeft beloofd om bendes te verdrijven.
"Het is meer ellende", zei de man, die weigerde zichzelf te identificeren, over de aanhoudende crisis in Haïti. "Wij lijden. Het land is 'gegangsteriseerd'."
Omdat ze bang waren dat het geweld in Solino zou overslaan naar andere wijken, haastten ouders zich naar scholen in Port-au-Prince om hun kinderen op te halen.
'Ik weet niet of we nog thuis kunnen komen', zei een moeder die uit angst weigerde haar naam te geven. "Er is geen openbaar vervoer en overal branden banden. We weten niet wat we gaan doen."
Haïti wacht op de inzet van een buitenlandse strijdmacht onder leiding van Kenia om het bendegeweld te helpen onderdrukken, wat in oktober door de VN-Veiligheidsraad werd goedgekeurd.
Een rechter in Kenia zal naar verwachting op 26 januari een uitspraak doen over een bevel dat momenteel de inzet blokkeert.
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie: Tekort aan geschoolden remt olievooruitgang
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost