VN-experts ingenomen met baanbrekende uitspraak 8 decemberproces
Ex-president en voorzitter van de NDP is op 20 december veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de marteling en buitengerechtelijke executie van vijftien politieke tegenstanders in 1982.
"De uitspraak van het Hooggerechtshof is een eerbetoon aan de kracht van de rechtsstaat in Suriname en het opmerkelijke doorzettingsvermogen en de vasthoudendheid van de families van de slachtoffer", stellen de deskundigen.
Bouterse en zijn medeverdachten werden beschuldigd van de marteling en buitengerechtelijke executie van vijftien prominente advocaten, journalisten, soldaten, zakenlieden, academici en een vakbondsleider, die zich openlijk kritisch uitten over het regime dat hem in 1980 via een militaire staatsgreep aan de macht bracht. De slachtoffers werden willekeurig gearresteerd, gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd. De executies werden geanalyseerd tijdens een bezoek en rapport in 1984 door Amos Wako, de eerste speciale VN-rapporteur voor summiere of willekeurige executies, zoals het mandaat toen heette. Bouterse bleef aan de macht tot 1987 en werd tot tweemaal toe gekozen tot president van het land (2010-2020).
"De hoogste rechtbank die onlangs het vonnis heeft bekrachtigd en de rechtbank die in november 2019 een zittende president heeft veroordeeld, moeten worden geprezen voor hun onafhankelijkheid en moed", zeggen de VN-experts in een verklaring. Ondanks een arrestatiebevel dat op 10 januari werd uitgevaardigd, heeft voormalig president Bouterse er voor gekozen zichzelf niet aan te geven.
"Marteling, gedwongen verdwijning en buitengerechtelijke executies zijn misdaden volgens het internationaal recht", aldus de deskundigen.
Zij benadrukten dat onderzoeken en vervolgingen van dergelijke misdaden moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met de relevante internationale normen en dat zij erop gericht moeten zijn ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht, de verantwoording te bevorderen en straffeloosheid te voorkomen, waarbij met name werd verwezen naar het Protocol van Istanbul inzake effectief onderzoek en documentatie van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing en het Minnesota Protocol inzake het onderzoek naar mogelijk onwettige dood. "de verplichting om daders te onderzoeken en ter verantwoording te roepen omvat ook gedwongen verdwijningen", zeiden ze.
Zij merkten op dat Suriname een voorbeeld heeft gesteld van aansprakelijkheid voor ernstige mensenrechtenschendingen, ongeacht de status van een beklaagde en de tijd die is verstreken sinds de misdaden, die vanwege hun ernst niet aan enige verjaringstermijn zijn onderworpen.
"Het baanbrekende besluit moet nu zonder verder uitstel ten uitvoer worden gelegd en iedere veroordeelde persoon die onderduikt moet onmiddellijk worden gearresteerd", aldus de deskundigen.
Vandaag
Gisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Eergisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden