Families van gijzelaars in Ecuador eisen actie
Een dramatische piek in het geweld deze week – waaronder de bestorming van een tv-station tijdens een live-uitzending, onverklaarbare explosies in meerdere steden en de ontvoering van politieagenten – lijkt een reactie van bendes te zijn op de plannen van Noboa om de slechte veiligheidssituatie van het land aan te pakken, ook met de nieuwe gevangenissen.
Sinds maandag zijn in ten minste zeven gevangenissen 158 gevangenisbewakers en twintig administratief personeel gegijzeld. Maar de autoriteiten hebben weinig informatie vrijgegeven over de status van de gijzelaars.
De families en de vakbond van de bewakers hadden donderdag kritiek op de reactie van de regering.
"Vanavond zullen het vijf nachten zijn waarin we niets weten over onze echtgenoten, zonen en dochters", zei de vrouw van een bewaker in een gevangenis in de stad Latacunga, te midden van een groep familieleden die zich buiten de gevangenis had verzameld. "De autoriteiten geven geen oplossing, ze zeggen niets."
"We wachten met open armen op hen", zei de vrouw, die om veiligheidsredenen niet bij naam genoemd wilde worden, in tranen. "De overheid moet iets doen."
Het gevangenisbureau SNAI zei donderdag in een verklaring dat de operaties om de gijzelaars te bevrijden aan de gang waren.
Carlos Ordonez, vice-voorzitter van de vereniging van gevangenispersoneel, noemde de situatie 'zeer zorgwekkend'.
"We weten nog steeds niet hoe de omstandigheden binnenin zijn", zei hij. "Niemand gaat naar binnen, niemand komt naar buiten; we hebben geen exacte informatie."
Ordonez zei dat het leger het beheer van de locaties waar gijzelaars zijn, heeft overgenomen.
Op sociale media circuleren video's waarin wordt beweerd dat gevangenispersoneel wordt blootgesteld aan extreem geweld, waaronder beschietingen en ophangingen, hoewel de commandant van de strijdkrachten, admiraal Jaime Vela, woensdag zei dat er geen gijzelaar was gedood.
Noboa vertelde donderdag aan een radiostation dat sommige video's waren aangepast.
"Voor nu begrijpen en hopen we dat het niet onze collega's in de video's zijn... We denken dat ze allemaal nog in leven zijn", zei Ordonez, eraan toevoegend dat zijn groep een habeas corpus-petitie had ingediend om te proberen druk uit te oefenen op de regering om meer te doen.
Nieuwe gevangenissen
De regering van Noboa wijt de verslechterende veiligheidssituatie aan een toename van de drugshandel via Ecuador, dat grenst aan het cocaïneproducerende Colombia en Peru en een belangrijk drugstransportpunt is geworden.
De president heeft, met steun van het Congres, de noodtoestand uitgeroepen voor zestig dagen, waarbij het leger de straat op is gestuurd en 22 bendes als terroristische groeperingen zijn bestempeld. Noboa heeft beloofd gevangengenomen bendeleiders in de nieuwe gevangenissen vast te houden.
De faciliteiten zullen plaats bieden aan 736 gevangenen, verdeeld over hoge beveiliging, maximale beveiliging en supermaximale beveiliging, zei het kantoor van Noboa donderdag in een verklaring.
De bouw van de faciliteiten "is het begin van een dringende genezing van het penitentiaire systeem", zei Noboa in een video, eraan toevoegend dat strengere wetten, eerlijke rechters en de mogelijkheid om criminelen uit te leveren die in het buitenland worden gezocht ook noodzakelijk waren.
"De onrust in gevangenissen en op straat is een duidelijke demonstratie van de angst die criminelen voelen tegenover het veiligheidsbeleid dat wij voeren", zei hij. "We zullen niet toestaan dat groepen terroristen dit land tegenhouden."
De faciliteiten zullen mobiele en satellietsignalen blokkeren, hun eigen elektriciteit opwekken, hun eigen water behandelen en bewakers in dienst nemen wier gezichten bedekt zullen zijn voor anonimiteit, aldus de regering.
Momenteel beschikt Ecuador over slechts ongeveer 2.600 gevangenisbewakers op nationaal niveau om 32.000 gevangenen te beheren, jeugddetentiecentra niet meegerekend.
"We werken samen met meer dan 38 landen die ons internationale hulp zullen bieden", vertelde Noboa aan radiostation FM Mundo. "We hebben militaire steun nodig in de vorm van mankracht, van soldaten, en ook van inlichtingen, bewapening en uitrusting."
Noboa heeft eerder gezegd dat Israëlische experts over de gevangenissen worden geraadpleegd en zei woensdag dat Amerikaanse hulp binnen enkele dagen werd verwacht.
Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel, herhaalde donderdag in een briefing dat de Verenigde Staten bereid was hulp te bieden, maar weigerde details te geven.
Vandaag
Gisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Eergisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden