Ecuador en Peru beoordelen schade na aardbeving
20 Mar 2023, 12:31
foto
Een beschadigd huis is te zien na een aardbeving zaterdag in Isla Puna, Ecuador. (Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse en Peruaanse autoriteiten hebben zondag gewerkt aan het beoordelen van de schade veroorzaakt door de zware aardbeving van zaterdag, die de regio deed schudden, waarbij ten minste 15 doden en honderden gewonden vielen.

De aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter, trof zaterdagmiddag de Ecuadoraanse kustprovincie Guayas. Inwoners meldden dat ze in een groot deel van het land en in de noordelijke grenssteden van Peru de trillingen voelden.

Zaterdag om middernacht meldde de Ecuadoraanse regering 12 doden in de provincie El Oro en twee doden in de provincie Azuay, evenals meer dan 440 gewonden.

"We zullen het hele weekend blijven werken", tweette president Guillermo Lasso 's nachts in een video. "Alle ministeries zijn actief en hebben de financiële middelen om deze noodsituatie met spoed te behandelen."

Het Risk Management-secretariaat zei zondag vroeg een team naar het eiland Puna te hebben gestuurd, nabij het epicentrum van de aardbeving, om de behoeften te beoordelen en humanitaire hulp te verlenen.

Bovendien meldde de regering dat 84 huizen waren verwoest en nog eens 180 waren getroffen. Tientallen gezondheidscentra en onderwijseenheden registreerden ook effecten.

Het door de staat gerunde oliebedrijf Petroecuador meldde dat een offshore-platform in de buurt van het epicentrum schade opliep waardoor machines uitvielen, waardoor de productie tijdelijk afnam.

De Peruaanse autoriteiten meldden een dode, vier ingestorte huizen en nog eens vijf onbewoonbaar, terwijl essentiële diensten en transportinfrastructuur onbeschadigd waren.

Tijdens zijn zondagsboodschap betuigde paus Franciscus zijn condoleances voor de verliezen en "al degenen die lijden" als gevolg van de aardbeving. Andere regeringen, waaronder die van Chili en Cuba, stuurden ook boodschappen van solidariteit.

Ecuador en Peru maken deel uit van de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een uitgestrekt gebied dat de Stille Oceaan omringt, waar botsingen tussen de continentale platen frequent voorkomen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April