Yes Louis we can
16 Mar 2023, 18:43
foto


FIFA-voorzitter Gianni Infantino is donderdag herkozen. Een grote verrassing was dat niet, omdat er geen andere kandidaten waren. Daarnaast is de reputatie van de FIFA van dien aard dat er ook met tegenkandidaten ongetwijfeld een manier was gevonden om Infantino langer te laten aanblijven. Het recente wereldkampioenschap voetbal in Qatar heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat principes voor de FIFA even belangrijk zijn als de uitslag van Transvaal-Robinhood van eerder deze week. Hoewel de belangen van dit duel groot waren.

In de aanloop naar de herverkiezing maakte de FIFA bekend hoe de opzet voor het volgende WK wordt. Het mag dan een wat discutabele organisatie zijn, voor Suriname hadden ze bijzonder goed nieuws. In een poging om het voetbal nog verder te mondialiseren, wordt het belangrijkste voetbaltoernooi uitgebreid. En niet zo’n beetje ook. In 2026 zullen er 48 landen meedoen. Vorig jaar waren dat er nog 32. Uit grote voetballanden komt voornamelijk kritiek. Het WK gaat te lang duren, er zijn te veel wedstrijden en de niveauverschillen worden te groot. Dat zijn de geluiden die je daar hoort, onder meer in Nederland.

Geen last van de VS, Mexico en Canada
Als Suriname moeten we ons daar niks van aantrekken. De sterren stonden al goed om ons voor het eerst in de historie voor het WK te plaatsen, en dit wordt alleen maar beter. Volgende week spelen we in de Nations League tegen Mexico. Dit is een mooie graadmeter om te zien hoe we ervoor staan. Het fijne is dat we tijdens de WK-kwalificatie niet met het sterke Mexico te maken krijgen. De Mexicanen organiseren samen met de Verenigde Staten en Canada het WK. Deze drie landen zijn automatisch geplaatst. Er blijven nog drie of vier plekken over voor andere landen uit Midden-Amerika.

Suriname is een van de landen die voor een WK-ticket in aanmerking komen. Natuurlijk gaat dit geen appeltje eitje worden. De concurrentie is behoorlijk, met onder meer Curaçao, Costa Rica, Honduras en Panama. Maar kansloos zijn we allerminst. Ons groot wapen is dat we uit de vijver genaamd Nederland kunnen putten. En dat mag best nog een beetje worden aangezwengeld. Was Nederland ooit Europees kampioen geworden zonder Rijkaard en Gullit? En aan onze huidige bondscoach Aron Winter heeft Oranje ook veel plezier beleefd. In Suriname vinden we het mooi als Nederland met een deel van onze jongens presteert, maar het is de hoogste tijd om zelf van ons te laten horen.

Dat andere landen het over een te groot niveauverschil hebben, is een gevoel dat is ingegeven door angst en toekomstige schaamte. Denk even terug aan het laatste WK. Marokko behaalde de laatste vier door onder meer België, Spanje en Portugal uit te schakelen. Neem maar van mij aan dat die uitslagen in de betreffende landen met hoon zijn ontvangen. Je verliest als groot voetballand immers niet van Marokko. De Marokkanen hebben de wereld veroverd. En met voetbal dat, als je er objectief tegenaan kijkt, niet heel leuk was om naar te kijken. En dan druk ik me nog mild uit. In ieder geval hebben ze duidelijk gemaakt dat de niveauverschillen kleiner zijn dan de zogenaamde experts denken.

Wie heeft het nummer van Louis?
Aron Winter is een bekwame trainer, dat staat buiten kijf. Maar een trainer moet ook groeien. En hoe kan dat beter dan door zijn vroegere oefenmeester van Ajax naast hem te zetten. Louis van Gaal is altijd te porren voor uitdagingen. Ik heb hier al meer geschreven dat het zijn grootste prestatie ooit zou zijn als hij Suriname naar het WK zou leiden. De man is al populair in Nederland, behalve bij de pers. Hij wordt onsterfelijk als Suriname in 2026 zijn eerste WK-wedstrijd speelt.

Als er iemand is om ons daarheen te leiden, is het Louis. En ik denk dat Louis stiekem wel zin heeft in deze uitdaging. We moeten er in Suriname alles aan doen om hem vast te leggen. Voor het geld hoeft Van Gaal het niet meer te doen, dus we hoeven niet bang te zijn dat de halve begroting van Suriname richting Louis gaat. En vergeet ook niet dat iedere voetballer Van Gaal als trainer wil hebben. Spelers die nu nog twijfelen tussen Nederland en Suriname, gaan op zeker voor ons land kiezen, waardoor we nog beter worden.

De kwalificatie voor het WK van 2026 begint op zijn vroegst halverwege volgend jaar. Als we Louis nu vastleggen staat er tegen die tijd een voetbalmachine waar iedereen bang van wordt. Zelfs in Nederland. En dan ben ik benieuwd of ze het nog steeds over een te groot niveauverschil hebben.

Rodney Bouterse
Advertenties