Brazilië verdrijft illegale mijnwerkers uit Yanomami-gebied
Mensen die betrokken waren bij het illegaal baggeren van goud stroomden te voet weg van het gebied. De operatie kan maanden duren. Er wordt aangenomen dat er zo'n 20.000 mensen bij de activiteit betrokken zijn, vaak met behulp van giftig kwik om het goud te scheiden. Naar schatting 30.000 Yanomami-mensen leven in het grootste inheemse gebied van Brazilië, dat een gebied beslaat dat ongeveer zo groot is als Portugal en zich uitstrekt over de deelstaten Roraima en Amazonas in de noordwestelijke hoek van het Amazonegebied van Brazilië.
De autoriteiten - het Braziliaanse milieuagentschap Ibama, met steun van de National Foundation of Indigenous Peoples en de National Guard - vonden een vliegtuig, een bulldozer en geïmproviseerde lodges en hangars en vernietigden deze - zoals wettelijk is toegestaan. Twee geweren en drie boten met 5.000 liter brandstof werden in beslag genomen. Ze ontdekten ook een helikopter verborgen in het bos en staken deze in brand.
Ibama vestigde een checkpoint naast een Yanomami-dorp aan de Uraricoera-rivier om de toeleveringsketen van de mijnwerkers daar te onderbreken. Agenten namen de boten van 12 meter in beslag, beladen met een ton voedsel, diepvriezers, generatoren en internetantennes. De lading zal nu de federale agenten bevoorraden. Er mogen geen boten met brandstof en uitrusting meer voorbij de blokkade varen.
De grote hoeveelheid voorraden stroomopwaarts kan erop duiden dat sommige goudzoekers de belofte van president Luiz Inácio Lula da Silva om hen te verdrijven, negeerden na jaren van verwaarlozing onder zijn voorganger, Jair Bolsonaro, die probeerde de activiteit te legaliseren.
Andere mijnwerkers voelden echter aan dat het beter was om terug te keren naar de stad. Dinsdag bezocht The Associated Press een geïmproviseerde haven langs de rivier de Uraricoera, die alleen bereikbaar is via een rit van drie uur over een onverharde weg. Tientallen goudzoekers arriveerden in de loop van de dag, sommigen van hen na dagenlang door het bos te hebben gewandeld, op weg naar de hoofdstad Boa Vista.
Een van hen, João Batista Costa (61), vertelde verslaggevers dat de Yanomami sterven van de honger en dat de recente noodvoedselzendingen niet voldoende waren.
De federale regering heeft een noodsituatie voor de volksgezondheid afgekondigd voor de Yanomami-bevolking, die lijdt aan ondervoeding en ziekten zoals malaria als gevolg van illegale mijnbouw.
Uit een rapport dat gisteren door het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd, blijkt dat goudzoekers vier klinieken binnen het grondgebied van Yanomami zijn binnengevallen, waardoor ze onbruikbaar zijn geworden. In de stad Boa Vista, waar uitgehongerde en zieke inheemse mensen zijn overgebracht naar een tijdelijke medische faciliteit, zijn er 700 Yanomami, meer dan drie keer de capaciteit.
De goudzoekers, die uit arme regio's komen, zoals de deelstaat Maranhao in het noordoosten van Brazilië, doorkruisen het bos meestal op teenslippers en dragen alleen voedsel en persoonlijke bezittingen in hun rugzakken. Ze slapen in hangmatten op campings.
Maar hun mijnbouw is afhankelijk van geavanceerde logistiek om autoriteiten te slim af te zijn en wordt ondersteund door investeerders buiten het bos. Dergelijke tactieken omvatten: illegale brandstofdistributie aan de rand van inheems land; landingsbanen uitgehouwen uit de jungle voor het transport van mijnwerkers en voorraden; lichte vliegtuigen met gewijzigde staartnummers, geregistreerd bij dekmantelbedrijven; helikopters die opereren tussen mijnsites op de reservaten en clandestiene communicatienetwerken.
"Deze operatie komt geen moment te vroeg", zei Sarah Shenker, het hoofd van de non-profitorganisatie Survival International in Brazilië, in een verklaring. "Het is absoluut noodzakelijk dat de autoriteiten de mijnwerkers eruit halen en buiten houden. Ze hebben het leven van de Yanomami veel te lang verpest en onnoemelijke ellende en vernietiging veroorzaakt. Zelfs als ze allemaal worden verwijderd en ze buiten kunnen worden gehouden, zal het nog jaren duren voordat de Yanomami en hun regenwoud zich hebben hersteld."
Vandaag
-
10:45
CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlaging wisselkoers
-
08:47
Collectief erfgoed onder druk
-
06:52
Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
-
04:54
Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
-
00:59
Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
-
00:00
Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken