TotalEnergies/APA: Dit jaar geen besluit over ontwikkeling Blok 58
08 Feb 2023, 21:14
foto


TotalEnergies en APA (Apache) zullen dit jaar geen besluit nemen over de ontwikkeling van de oliereserves in Blok 58 voor de kust van Suriname. TotalEnergies zegt dat het de helft van wat nog is aan oliereserves om tot ontwikkeling over te gaan heeft geïdentificeerd in zijn offshore concessies in de Surinaamse wateren. Het bedrijf wil meer zekerheid hebben over de aanwezige hoeveelheden olie alvorens over te gaan tot exploitatie.

Het Franse bedrijf zal nog twee of drie putten boren en hoopt dat deze bevestigen dat het blok voldoende middelen heeft om het eerste ontwikkelingsproject te starten. TotalEnergies-topman Patrick Pouyanne heeft dat woensdag tijdens een presentatie over de activiteiten van het bedrijf in Parijs gezegd. Met de ontwikkeling van de olievelden in blok 58 is een investering van ruim US$ 10 miljard gemoeid.

Het is de vijfde keer dat TotalEnergies de Final Investment Decision (FID) voor Blok 58 uitstelt. Deze FID zou volgens de Production Sharing Agreement (PSA) per eind 2021 beschikbaar komen, waarna de planning voor de eerste olieproductie in 2025 zou plaatsvinden. Vervolgens werd het besluit verschoven naar het eerste kwartaal 2022, daarna naar het tweede kwartaal om verder te gaan naar het derde kwartaal 2022. In oktober vorig jaar kondigde het Franse bedrijf aan dat het besluit in mei 2023 zou worden genomen. En nu heeft het aangegeven dat de FID dit jaar niet meer zal plaatsvinden.

Topman Pouyanne heeft aangegeven dat het bedrijf dit jaar mogelijk nieuwe olieprojecten start in Brazilie en Angola. Voor het Papua LNG-project zou tegen eind van het jaar of begin 2023 de FID kunnen worden bereikt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March