Assemblee wil duidelijkheid regering afbouw subsidie
07 Feb 2023, 06:44
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning


De Nationale Assemblee wil door de regering uitvoerig geïnformeerd worden over de afbouw van subsidies. De Assembleeleden willen onderliggende stukken, het beleid en tijdlijn van maatregelen. Ook de status van het Herstelplan 2020-2022 moet duidelijk worden, stelde BEP-fractieleider Ronny Asabina. Wat is de realisatiegraad van het verlopen Herstelplan? NDP-fractieleider Rabin Parmessar vroeg Assembleevoorzitter Marinus Bee om een aparte vergadering te beleggen om de mededelingen van minister Stanley Raghoebarsing over de afbouw van subsidie te bespreken. Na een schorsing is meegedeeld dat donderdag de vergadering wordt belegd. Er is gisteren niet verder vergaderd.

Raghoebarsing deed mededelingen over de afbouw van de subsidie op brandstof. Vanaf gisteren is de prijs van ongelode benzine marktconform, terwijl diesel tussen SRD 4 tot SRD 6 per liter is gestegen. De volgende stijging is de komende maand met hetzelfde bedrag. De bus- en boothouders worden wel gesubsidieerd. De subsidie op elektriciteit en kookgas wordt ook afgebouwd.

VHP-fractieleider Asis Gajadien merkte op dat de valutadruk erg hoog is. De virtuele valutadruk van Staatsolie die 34 miljoen liter diesel produceert is heel hoog. Ook Sol is op de valutamarkt met diesel van Staatsolie die in US-dollars wordt verkocht. Gajadien vroeg aandacht hiervoor. Ook hij wil documentatie van de regering en hoe het sociaal beleid eruit ziet.

Melvin Bouva (NDP) voerde aan dat de maatregelen bijzonder zwaar zijn voor het volk. Er is geen rek meer bij het volk. Een pak aardappel kost al SRD 70, terwijl de prijs van een ei op weg is naar SRD 15. De brandstofprijs is in één keer met meer dan SRD 3 de lucht ingegaan. De sociale maatregelen zijn volgens het Assembleelid volstrekt onvoldoende.

Patricia Etnel (NPS) zei dat het volk vreselijke tijden meemaakt. Heel wat gezinnen kunnen geen eten meer op tafel zetten. Ze komen niet uit. Asabina voerde aan dat het geld bij de multinationals gehaald moet worden. De wisselkoers is een belangrijke factor die nog niet is beteugeld. Obed Kanape, fractieleider ABOP/PL merkte op dat er keuzes gemaakt moeten worden en de reikwijdte van de maatregelen goed bekeken moeten worden. In het binnenland zijn de prijzen drie tot vijf maal hoger geworden. Donderdag zal verder ingegaan worden op de afbouw van de subsidies en het sociale programma.
Advertenties