Tropische storm Fiona vormt zich in Atlantische Oceaan
15 Sep 2022, 13:16
foto
Tropische storm Fiona kan in de komende dagen ongemak brengen voor de Benedenwindse eilanden. (Beeld: NHC)


Tropische storm Fiona, de zesde storm van het seizoen, heeft zich woensdagavond gevormd in de Atlantische Oceaan. Voorspellers van het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) hebben stormwaarschuwingen gegeven voor verschillende eilanden.

Fiona bevond zich ongeveer 933 kilometer ten oosten van de Benedenwindse eilanden. Er zijn tropische stormwachten uitgegeven voor Saba en St. Eustatius, St. Maarten, Antigua, Barbuda, St. Kitts, Nevis, Montserrat en Anguilla.

"Belangen in de Benedenwindse eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico zouden de voortgang van dit systeem moeten volgen", aldus het NHC.

De tropische storm bewoog zich vanochtend vroeg met een snelheid van 20 km per uur met een maximale aanhoudende wind van ongeveer 85 km per uur. De komende dagen wordt weinig verandering in kracht verwacht.

Fiona zal naar verwachting totale regenval van 3 tot 6 inch produceren met geïsoleerde grotere hoeveelheden over de noordelijke Benedenwindse eilanden, de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en het oosten van Hispaniola, zei het orkaancentrum. De deining veroorzaakt door Fiona zal naar verwachting begin vrijdag de noordelijke Benedenwindse eilanden gaan treffen. Deze deining kan levensbedreigende surf- en stromingsomstandigheden veroorzaken.

"Volgens de voorspellingsbaan zal het centrum van Fiona naar verwachting vrijdag- en vrijdagavond laat door de Benedenwindse eilanden bewegen en dit weekend in de buurt van de Maagdeneilanden en Puerto Rico", aldus het orkaancentrum.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April