Suriname schrijft historie; plaatst zich voor Gold Cup 2021
19 Nov 2019, 02:11
Suriname is als leider van groep D geëindigd in de Concacaf Nations League. Hiermee heeft natio zich geplaatst voor de Concacaf Gold Cup 2021.

Suriname heeft rond twee uur in de nacht historie geschreven door zich rechtstreeks te plaatsen voor de Concacaf Gold Cup 2021. In het Estadio Nacional De FÚTBOL in Managua, Nicaragua, wist Suriname met 2-1 te winnen van het gastland. De ruststand was 1-0.

Binnen twee minuten in de eerste aanval van Suriname heeft Concacaf Nation League topscoorder Gleofilo Vlijter de deklat geramd vanuit de 16 meter. De ploeg had niet veel balpositie terwijl Nicaragua enkele hoekschoppen kreeg. In de 21e minuut kwam de doorbraak voor Suriname na een safe van Claidel Kohinor uit een hoekschop. Ivenzo Comvalius nam de bal in een counteraanval die na dit hoekschop volgde gelijk mee. Hij kreeg slechts een verdediger naast zich en vanuit links schoot hij keihard het doel in: 1-0. Nicaragua bleef na dit doelpunt in aanvallend opzicht de betere ploeg. De bal positie was dan ook 62% om 38% voor Suriname. Natio had slecht twee schoten op het doel gelost en Nicaragua 1 minder.

In de beginminuten van de tweede helft voerde Nicaragua druk op. Wederom een snelle aanval van Suriname die Nicaragua de das omdeed. Nigel Hassanbaink, die met een sportpaspoort uitkomt voor natio, noteerde zijn eerste doelpunt. Hij kreeg de bal goed aangespeeld vanuit rechts. Heel behendig omspeelde hij een verdediger en schoot vanuit links diagonaal het rechterhoek in: 2-0.

Nicaragua bleef terugkomen. Uit een hoekschok in de 60e minuut werd de bal onvoldoende weggewerkt. Het leder kwam bij Rigoberto Feuntes terecht en kon hij van dichtbij de aansluitingstreffer noteren: 2-1. Er kwam opleving aan de zijde van Nicaragua maar de verdediging van Suriname hield stand. De wedstrijd werd steeds fysieker wat ook resulteerde in 5 gele kaarten voor Suriname binnen enkele minuten.

De mannen voetbalselectie is met dit resultaat ook gepromoveerd naar de A-League van de Concacaf Nations League. Dominica won maandag van St. Vincent & the Grenadines met 1-0. Hierdoor waren de kansen van St. Vincent die aan kop stond van de groep D verkleind en had Suriname het lot in eigen handen. Suriname eindigt nu als groepswinnaar.