China rolt rode loper uit voor buitenlandse investeerders
08 Oct, 03:58
foto
Het handelsdispuut tussen China en VS is geen sta-in-de weg voor China om zich te blijven openstellen voor de wereld, zeggen vertegenwoordigers van het Chinese Handelsministerie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Wie wil verdienen moet in China investeren. Het land rolt steeds meer de rode loper uit voor buitenlandse investeerders. Zo verdienden Amerikaanse ondernemingen in China in 2018 rond de US$ 700 miljard. “Velen van hen hebben meer verdiend op de Chinese markt dan op hun thuismarkt. Ze waarderen de Chinese markt zeer, dus zijn ze bereid erin te investeren”, zei onderminister Wang Shouwen van het Chinese Handelsministerie tijdens een persconferentie in de marge van China’s 70e Nationale Dag. 

Op 10 oktober leidt de Chinese vicepremier Liu He een delegatie naar Washington DC voor de 13e gespreksronde in het China-VS handelsoverleg op ministerieel niveau. Wang zei dat het Chinese standpunt ten aanzien van het overleg “consistent en duidelijk” blijft. “Beide partijen moeten naar oplossingen zoeken door middel van een gelijkwaardige dialoog op basis van wederzijds respect, gelijkheid en wederzijds voordeel, hetgeen in overeenstemming is met de belangen van beide landen en hun volkeren, alsook van de rest van de wereld.”

Het handelsdispuut met de Verenigde Staten (VS) is geen sta-in-de weg voor China om zich te blijven openstellen voor de wereld. Integendeel, China zal meer sectoren opengooien en buitenlandse investeerders aanmoedigen hun zaak in een van de vrijehandelszones te beginnen. Ondanks een stijgende lijn in de productiekosten, noteert China een economische groei van 6,3 procent in de eerste helft van 2019. De binnenlandse consumptie hielp met 60% hieraan bij, vertelde Wang die ook China’s plaatsvervangend Internationale Handelsvertegenwoordiger is. 

Hoe je draait of keert, China met zijn 1.4 miljard inwoners is een enorme markt, “die zeer aantrekkelijk is voor buitenlandse investeringen”. Deze hebben al 10% van alle banen in de Chinese stedelijke gebieden gecreëerd, zorgde voor 20% van de belastinginkomsten en 40% van de export en import in de afgelopen 40 jaar, sinds de hervorming en openstelling begon in 1978, deelde de onderminister enkele investeringscijfers. 

Consumptiemarkt motor economie
“De strijd en prestaties in de afgelopen 70 jaar hebben een solide basis gelegd en waardevolle ervaringen opgeleverd voor onze ontwikkeling”, stelde minister Zhong Shan van Handel. China’s groeiende consumptiemarkt is na de VS de grootste in de wereld. “De consumptie is gedurende vijf opeenvolgende jaren de belangrijkste motor van economische groei geworden en haar rol als basis voor economische groei is versterkt”, gaf hij aan. China is ‘s werelds grootse handelsnatie met een handelsvolume van US$ 4,6 biljoen in 2018, met een jaarlijkse importvolume van meer dan US$ 2 biljoen.
Volgens de minister speelde de buitenlandse handel een belangrijke rol bij het stimuleren van de economische groei. Ook in het vergroten van de werkgelegenheid en het verbeteren van de levensstandaard van de burgers. “Het heeft direct of indirect meer dan 180 miljoen banen gecreëerd.”

960.000 buitenlandse ondernemingen
China is uitgegroeid tot een populaire bestemming voor buitenlandse investeerders, onderstreepte Zhong. Ongeveer 960.000 buitenlandse ondernemingen hebben zich intussen in China gevestigd. In 2018 trok China buitenlandse investeringen aan ter waarde van US$ 138,3 miljard en tegen het eind van dat jaar bereikte de totale buitenlandse investeringen US$ 2,1 biljoen. “De kwaliteit en het niveau van buitenlandse investeringen zijn beide verbeterd. Het aandeel van buitenlandse investeringen in de hightech- en dienstensector is opmerkelijk gestegen”, merkte Zhong op.
 
Naast de groei staat de Chinese buitenlandse handel ook voor zowel externe als interne uitdagingen, bevestigde de minister. Het is dan ook een van de zes belangrijkste gebieden waarin het land zich wil stabiliseren, legde hij uit. Er is al een uitgebreid plan uitgewerkt. Zo wil China met beleidsmaatregelen de groei stabiliseren om snelle resultaten te bereiken, marktdiversiteit verbeteren, technologische en institutionele innovatie versterken. 

BRI-investeringen USD 768 miljard
Ook zal de regering via het infrastructurele en handelsproject One Belt, One Road Initiative (BRI, 2013) de Chinese ondernemingen stimuleren om uit te breiden naar opkomende markten en hun internationale marketingnetwerk te verbeteren. Tot dusver sloten zich 160 landen en organisaties zich aan bij BRI en hebben Chinese ondernemingen meer dan US$ 100 miljard geïnvesteerd in de BRI-landen. Gecontracteerde projecten met relevante landen zijn goed voor US$ 720 miljard en omgekeerd hebben BRI-landen al voor US$ 48 miljard in China geïnvesteerd.

Naast de versoepeling van de markttoegang voor buitenlandse investeringen, let China ook op de bescherming van zijn belangen, bijvoorbeeld via de 2019-Buitenlandse Investeringswet, stelde Wang. Hierdoor krijgen buitenlandse bedrijven dezelfde behandeling als Chinese bedrijven en is er een klachtenmechanisme opgezet voor buitenlandse investeringen. Sinds vorig jaar werden een aantal grote buitenlandse investeringsprojecten gelanceerd. Een lijst met 190 (protectionistische) handelsmaatregelen uit 2013 is teruggebracht naar 37 in 2019.

Volgens vereenvoudigde goedkeuringsprocedures voor buitenlandse investeringen, hoeven 99% van hen zich alleen maar te registreren bij de autoriteiten voor handelstoezicht. En voor bedrijven die investeren in Midden- en West-China en in enkele bevoorrechte industrieën, stelde China een begeleidingscatalogus op, somde Wang op. 

Chinese investeringen 
Volgens Zhong bedroegen in 2018 China’s directe buitenlandse investeringen US$ 143 miljard dollar en hadden ongeveer 43.000 Chinese ondernemingen kantoren in het buitenland opgezet. Op een vraag over China’s eigen investeringsplannen in Afrika, gaf tweede onderminister Qian Keming aan dat dit werelddeel de 2e grootste overzeese contractmarkt is voor China. Tot aan eind 2018 waren de directe investeringen van 3700 Chinese ondernemingen meer dan US$ 46 miljard. China zal Afrikaanse landen blijven ondersteunen om het eigen ontwikkelingsvermogen te vergroten, benadrukte Qian. 

De samenwerking gaat er in de toekomst wel anders uitzien. China gaat in plaats van “bloed geven”, de Afrikaanse landen nu helpen om zelf “bloed te produceren”. De focus is de industriële ontwikkeling om de transformatie van Afrika’s economische structuur te ondersteunen. En de gerichte aanpak gaat nu naar een gezamenlijke coördinatie van overheid, ondernemingen, financiële instellingen, handelsverenigingen en de particuliere sector, zei Qian. 

Groene ontwikkeling
Het nieuwe China let nu meer dan in het verleden op zijn ecologie en het milieu binnen de eigen ontwikkeling en die in BRI-landen. China is mede-ondertekenaar van het Parijs klimaatakkoord. “De BRI wil groene ontwikkeling bevorderen en China zal groene infrastructuurprojecten lanceren, groene investeringen doen en groene financiering verstrekken”, gaf minister van Li Ganji van Ecologie en Milieu aan. 

China worstelt al jaren met luchtvervuiling en heeft de gemiddelde concentratie van inhaleerbare zwevende deeltjes (PM10) in 338 Chinese steden met 26,8% verlaagd. De gemiddelde gehalte fijnstofdeeltjes (PM2,5 ) in 74 steden is met 41,7% gedaald en het aandeel oppervlaktewater van goede kwaliteit is toegenomen.