Landbouwers Marowijne doen mee met Samap-project
06 Oct, 10:28
foto
Landbouwers in Marowijne zijn vrijdag bijeengekomen en zullen meedoen met het Samap-project.


Marowijne maakt zich sterk om mee te doen aan de Matching Grant van het Suriname Agriculture Market Access Project (Samap). Zaterdag is er op het commissariaat van Marowijne Noord-oost vergaderd met 21 landbouworganisaties van het district. "Het is een feit dat binnenlandbewoners traditioneel landbouw als primair middel van bestaan hebben. Maar ze komen vaak niet in aanmerking voor ondersteuning om de sector verder te ontwikkelen. Dit zal nu tot het verleden moeten gaan behoren," zegt Cyrano Asoiti, trekker van het Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne en lid van het Project Stakeholders Groep binnen SAMAP. 

Samenwerken om structuur te brengen binnen het landbouwgebeuren van Marowijne is een must, meent Asoiti. Door het beter organiseren van de boeren, capaciteitsversterking en een goede inventarisatie, zal er een beter overzicht zijn van wat er precies moet gebeuren. De boeren hebben tijdens de bijeenkomst hun zorgpunten op tafel gelegd. Zij stellen dat machines (graafmachines, tractors, waterpomp) belangrijk zijn om de waterhuishouding te garanderen en de productie te verbeteren. Verder kampen de boeren ook met goede infrastructuur.

Naar aanleiding van de zorgpunten is gebleken dat er gebundeld moet worden om mee te doen met Samap, waarbij middelen beschikbaar worden gesteld. Telers van podosiri hebben zich reeds georganiseerd. Zo zal ook een groep van knolproducten en een andere van groenten en fruit zich sterk maken om de sluitingsdatum van 31 oktober te halen. Er zijn ook boeren die individueel willen meedoen. Zij krijgen allemaal de begeleiding van het Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne, deelt Asoiti mee.