Meest excellente VOJ-leerlingen komen uit Wanica
15 Aug, 08:33
foto
Rynish Samadhan, Soraya Autar en Marcelino Tolud vormen dit jaar de top drie LBO Excellente studenten. (Foto's: René Gompers)


In de Banquet Hall van Torarica is voor de 15e keer de VOJ Excellence Award uitgereikt door de Rotary Club Paramaribo. Radeiaan Nandoe (Mulo) en Marcelino Tolud (LBO) zijn de meest excellente leerlingen op VOJ-niveau. De jongens komen uit Wanica. Naomi Kartodikromo uit Commewijne, is landelijk de bestgeslaagde van het Mulo.

Negen bestgeslaagden van het Mulo en zes van het LBO hebben dit schooljaar meegedaan aan de prestigieuze wedstrijd. De award is niet persé bestemd voor degene met de hoogste cijfers. Rotarian Vyash Gokoel, voorzitter van de jury, benadrukt dat de VOJ Excellence Award wordt uitgereikt aan de bestgeslaagde die naast uitzonderlijke prestaties op school, ook op maatschappelijk vlak een bijzondere bijdrage levert. Hij somt op waarop is gelet: Een zichtbare ‘drive’ om te excelleren, ambassadorship (onwikkeling van sociale vaardigheden) en de bijdrage bij buitenschoolse activiteiten.

Naast Marcelino bestaat de top drie Excellente studenten bij het LBO uit Soraya Autar en Rynish Samadhan. Bij het Mulo maken behalve Radeiaan ook Gabriella Wongsodikromo en Chayenne Raghoebier de top drie uit. Radeiaan is 17 jaar en zat op VOJ Kwarasan. Hij heeft voor Geschiedenis een 7. Voor Nederlands, Tekenen en Aardrijkskunde een 8. Het cijfer negen voor Engels, Spaans, Wiskunde, Natuurkunde en Biologie. “Ik wil arts worden en ga naar Lyco 1, S-pakket,” laat Radeiaan weten.

Marcelino is ook 17 jaar en komt van STS-3. Hij heeft voor alle vakken negens gescoord: Wiskunde, Natuurkunde, Nederlands, Engels en Sociale Wereld Orientatie (Geschiedenis, Biologie, Aardrijkskunde,  Natuuronderwijs). Marcelino wil hydroloog worden. “Ik ga naar het Natin,” zegt hij. “Ik neem (Hydro Landmeetkunde en Mijnbouw). Na het eerste jaar moet ik dan kiezen. Ik ga voor Hydrologie, want ik wil hydroloog worden.”

De jongens genieten zichtbaar van de aandacht. Alle bestgeslaagden hebben een schooltas met daarin een laptop en een aantal waardebonnen gekregen. De top drie krijgt een leiderschapstraining ter waarde van US$ 1000. De organisatie heeft de ouders van Radeiaan en Marcelino  bedacht met een taart. Hun scholen krijgen een printer gedoneerd.

Het doel van het Student Excellence programma is om de leerlingen te helpen vormen tot dienstbare, waardevolle en gewaarde burgers van het land. Met  een ‘motivational speech’ van Vishant Poeran is de bestgeslaagden een hart onder de riem gestoken. Poeran is influencer, sofware engineer, blogger, acteur en winnaar van Strongman competities. Eigen waarde kennen, blijven leren, het beste blijven geven, vermijden van dingen die negatieve invloed kunnen hebben op de beste versie van jezelf, zijn enkele van de ‘pointers’ die Poeran de bestgeslaagden heeft meegegeven.

René Gompers