Pakistan beperkt relaties met buurland India
07 Aug 2019, 23:13
foto
De betwiste regio's van Kashmir.


Pakistan heeft aangekondigd om de topdiplomaat van India uit te zetten en de handel met zijn buurland op te schorten. De aankondiging van Islamabad heeft de spanningen tussen de landen over de betwiste gebieden van Kashmir, nog meer vergroot.

Het door India bestuurde Kashmir is afgesloten sinds de Indiase regering maandag besloot de regio van zijn speciale constitutionele status te ontdoen. Telefoonnetwerken en internet zijn sinds zondagavond afgesloten. Tienduizenden troepen patrouilleren op straat.

Ondanks de beperkingen van communicatie en de instelling van een avondklok, zijn er gevallen van protesten gemeld. Ook zouden mensen met stenen hebben gegooid. Kashmiris in andere delen van het land zeiden dat ze hun families niet konden bereiken. Lokale leiders zijn ook vastgehouden.

India en Pakistan - beide nucleair bewapende staten - hebben twee oorlogen gevoerd om Kashmir. In februari nog waren er over en weer een reeks luchtaanvallen op het grondgebied.

Kashmir omstreden
De Himalaya-regio van Kashmir wordt in zijn geheel geclaimd door zowel India als Pakistan, maar ze beheersen elk slechts een deel ervan. Er is een langlopende separatistische opstand aan de Indiase kant, die heeft geleid tot duizenden doden in drie decennia. India beschuldigt Pakistan van het steunen van opstandelingen, maar zijn buurman ontkent dit en zegt dat het alleen morele en diplomatieke steun geeft aan Kashmiris die zelfbeschikking willen.

Volgens artikel 370 van de Indiase grondwet had de deelstaat Jammu en Kashmir, een speciale dispensatie om zijn eigen wetten te maken - de basis voor zijn complexe relatie met India gedurende ongeveer 70 jaar. De Indiase regering trekt nu echter het grootste deel van artikel 370 in.

Reactie Pakistan
Pakistan schort alle handel tussen de twee landen op. Het verdrijft de hoge commissaris van India (het equivalent van een ambassadeur) uit Islamabad. Ondertussen moest de nieuw benoemde gezant van Pakistan, Moin-ul-Haq, in Delhi die nog in functie moest treden, zal nu niet meer naar het buurland verhuizen.

Premier Imran Khan heeft "bepaald dat alle diplomatieke kanalen moeten worden geactiveerd om [het] brutale Indiase racistische regime, ontwerp en schendingen van de mensenrechten bloot te leggen", zei een Pakistaanse regeringsverklaring. Hij heeft de strijdkrachten ook opgedragen om waakzaam te blijven. Daarnaast vraagt ​​Pakistan de VN-Veiligheidsraad om het geschil te overwegen.

Buurland China heeft zich sterk verzet tegen de beweging van India om het artikel in te trekken en heeft het "onaanvaardbaar" genoemd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, heeft naar verluidt gezegd dat hij met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken heeft gesproken en enkele van zijn zorgen over de situatie geuit en opgeroepen tot kalmte.

Een ambtenaar bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende ondertussen dat de VS op de hoogte was van de plannen van India. "In tegenstelling tot berichten in de pers, heeft de Indiase regering de Amerikaanse regering niet geraadpleegd of op de hoogte gesteld, voordat zij er toe overging om de speciale constitutionele status van Jammu en Kashmir in te trekken", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April