Lima-groep zoekt wereldwijde druk op president Maduro
25 Jul 2019, 06:36
foto
De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Faurie, spreekt tijdens een vergadering van de regionale Lima-groep, in Buenos Aires. (Foto: Reuters)


Een groep bestaande uit een dozijn Latijns-Amerikaanse landen en Canada, heeft gezegd dat de politieke onrust in Venezuela de regionale vrede en de mondiale veiligheid bedreigt. Ze heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen een "enorme inspanning te leveren om de democratie in het Zuid-Amerikaanse land te herstellen".

De Lima-groep begon dinsdag zijn 15e bijeenkomst in de hoofdstad van Argentinië met een boodschap van steun voor oppositieleider Juan Guaido en een verzoek om democratische verkiezingen in Venezuela - een oproep die president Nicolas Maduro heeft afgewezen.

"We moeten onze uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het herstel van de democratische orde in Venezuela wordt bereikt door de oproep tot verkiezingen", zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Faurie, tijdens de bijeenkomst in Buenos Aires.

Venezuela werd zes maanden geleden in een politieke impasse gestort toen Guaido zichzelf tot interim-president uitriep, nadat hij Maduro een "overweldiger" noemde vanwege zijn "frauduleuze" herverkiezing in 2018. Maduro noemt op zijn beurt Guaido een door de Amerikanen gesteunde marionet die hem in een coup probeert te verwijderen.

De bijeenkomst van de Lima-groep kwam toen leden van de regering en vertegenwoordigers van de oppositie gesprekken hielden in Barbados in een poging de impasse te doorbreken.

"In bepaalde sectoren binnen de internationale gemeenschap is er de perceptie dat de [regering] de huidige onderhandelingen gebruikt als een vertragende tactiek om wat tijd te winnen, terwijl ze de positie van Guaido blijven verzwakken," vertelde de Venezolaanse analist Carlos Pina aan Al Jazeera. "Als reactie daarop voeren de oppositie en haar internationale bondgenoten de druk op om een ​​interne verandering teweeg te brengen," voegde hij eraan toe.

In Buenos Aires vroeg Nestor Popolizio, de minister van Buitenlandse Zaken van Peru, om "dringende en concrete hulp in de vorm van internationale samenwerking" om de druk op de landen die de migranten opvangen, te verlichten. "De crisis verergert en vereist een dringende oplossing in de vorm van geloofwaardige, transparante, vrije en eerlijke verkiezingen," zei Popolizio.

Volgens de Verenigde Naties heeft een kwart van de 30 miljoen mensen in Venezuela humanitaire hulp nodig, terwijl sinds begin 2016, drie miljoen mensen het land hebben verlaten.

Mensenrechtenschendingen
Het regionale blok riep de VN-Veiligheidsraad ook op om Venezuela te bespreken, nadat de Hoge Commissie voor de Mensenrechten van de wereldorganisatie een vernietigend rapport over de regering van Maduro had vrijgegeven. In een VN-rapport dat eerder deze maand publiekelijk werd, zei het internationale orgaan dat Venezolaanse veiligheidstroepen doodseskaders stuurden om jonge mannen te vermoorden en de scènes in elkaar zetten om het te laten lijken alsof de slachtoffers die kritiek hadden op de regering zich verzetten tegen arrestatie. Het rapport voegde eraan toe dat de moorden onderdeel waren van een strategie van de regering gericht op het "neutraliseren, onderdrukken en criminaliseren van politieke tegenstanders".

"Het rapport van de Hoge Commissie voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties maakt duidelijk dat er voor geen enkel land ruimte is om het onwettige regime van Maduro te blijven steunen", aldus de Argentijnse Faurie. "De Lima-groep dringt er bij de VN-Veiligheidsraad op aan zich aan te sluiten bij de toezeggingen van de groep en bij te dragen aan de terugkeer van de rechtsstaat en democratie in Venezuela."

De regering van Maduro heeft de resultaten van het rapport verworpen en de VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet beschuldigd van het aanbieden van "een selectieve en openlijk bevooroordeelde visie" op de mensenrechten in Venezuela.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April