HVB: Etnische ketens verbreken voor daadwerkelijke ontwikkeling
01 Jul 2019, 16:30
foto


(Aangeboden)

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft en kwamen 33.000 vrije burgers bij in Suriname. Vandaag herdenken wij dat 156 jaar terug officieel de slavernij werd afgeschaft. Helaas merken we dat met het oog op de volgende verkiezingen, enkele politieke partijen weer etnische groepen claimen. Blakaman partij voor creolen, Hindostaanse partij voor Hindostanen, Javaanse partij voor Javanen en ga zo maar door. Ons land heeft al jaren te kampen met de gevolgen van geestelijke en lichamelijke onderdrukking en dat heeft ook invloed op de Surinaamse politiek, die op haar beurt de burgers weer verder verdeelt op basis van ras, geloof en cultuur. De HVB doet hieraan niet mee!

Dit werd afgelopen weekend ook duidelijk tijdens een kerninstallatie te Hampton Court polder en een wijkvergadering aan de Sidoredjoweg in Nickerie. Aan het goed opgekomen publiek werd duidelijk gemaakt dat het niet gaat om de afschaffing van de slavernij alleen, maar om alles dat ons heeft achtergehouden van verdere ontwikkeling. De verschillende sprekers van stad en district waren het duidelijk over eens dat er een verandering moet komen in de eeuwenoude politiekvoering, waarbij steeds een egocentrische vertekening geschetst wordt en steeds weer het volk er de dupe van wordt. 

De vrouwelijke sprekers uit het district gaven te kennen de situatie zat te zijn en willen nu werken aan de ontwikkeling van hun zelf, van hun kinderen en van het land. Zij willen allemaal die ketens verbreken om uit hun achtergestelde positie te geraken en op waardige wijze de kans te krijgen om hun bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van ons land. Dankzij de HVB hebben zij weer geloof in de politiek, omdat de HVB middels het verzorgen van verschillende trainingen op ICT, computer en landbouwgebied, heeft getoond dat de tools aangereikt moeten worden aan iedereen die een bijdrage wil leveren, ongeacht leeftijd, politieke kleur of ras. De geïnstalleerde kern bestond uit niet minder dan 9 vrouwen. Zij zijn er van overtuigd dat zij een wezenlijke bijdrage kunnen leveren in de politiek.

‘Wij moeten ons niet focussen op wat andere partijen doen, maar moeten kijken wat wij kunnen doen,’waren de woorden van coördinator Ayub Moentari van regio West voor de HVB, die niet wakker ligt van wat andere politieke partijen van hen denken. ‘Er wordt steeds veel gezegd en weinig gedaan en dat is bij ons juist anders en ik heb dan geen boodschap aan praters die niet eens weten waarover ze praten.’ Hij vroeg de aanwezigen om niet weer het slachtoffer te worden van deze praters, maar om te denken aan de toekomst en zich ook zodanig op te stellen en samen te werken om het behalen van tenminste 1 zetel in Nickerie.

Politiek leider Raymond Sapoen maakte tijdens zijn bezoek aan het rijstdistrict van de gelegenheid gebruik om schoolborden te doneren aan de O.S.1 Hampton Court, een lagere school die beschikte over schoolborden die vol gaten zaten. ‘Als wij daadwerkelijke ontwikkeling willen hebben, moeten wij investeren in onze basis en dat zijn de jongeren. Die moeten, zeker niet in deze tijd, onder dit soort omstandigheden onderwijs genieten. Voor de HVB is een gezond en ontwikkeld volk de basis voor ontwikkeling en dan moeten wij het niet alleen zeggen, maar zeker ook gaan doen. Samen met het volk van Nickerie moet er naar andere vormen van ondernemerschap gekeken worden, om zo een oplossing te bieden aan het werkloosheidsprobleem.

De HVB heeft middels haar activiteiten in Nickerie wederom getoond dat door vertrouwen te hebben op de kracht van de samenleving, wij samen doelen kunnen realiseren voor de gemeenschap. Zij probeert ook hier de mentale en fysieke gebondenheid die er bestaat te verbreken om zo te komen tot die samenwerking voor de ontwikkeling van ons land. De HVB wenst iedere Surinamer een bezinningsvolle dag der Vrijheden toe.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April