Lobbygroep: Cuba dwingt dissidenten in ballingschap
19 Jun 2019, 10:35
foto
Leden van de dissidentengroep 'Ladies in White' marcheren in Havana, Cuba in 2016. (Archieffoto: Reuters)


De Cubaanse staatsveiligheid onderdrukt dissidenten om in ballingschap te gaan in een poging de oppositie te verzwakken op het eiland dat door de communisten wordt bestuurd. Dat heeft een niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie vandaag gezegd.

De Cuban Prisoners Defenders uit Madrid hebben een 259 pagina's tellend rapport uitgegeven met de namen van 35 activisten, onafhankelijke journalisten en kunstenaars die de afgelopen twee jaar door de autoriteiten gedwongen waren het land te verlaten. Er werd hen gezegd dat ze nooit meer terug moesten komen. Staatsveiligheidsdiensten bedreigden hen met gevangenisstraf of lichamelijk letsel als ze niet vertrokken. Hun families werden lastiggevallen, zei de NGO, die banden heeft met de grootste oppositiegroep van Cuba, de Patriotic Union of Cuba (UNPACU).

De Cubaanse regering beschuldigt dissidenten ervan huurlingen te zijn die door haar oude vijand uit de Koude Oorlog, de Verenigde Staten, zijn betaald om haar te ondermijnen. Zij verwerpt dergelijke typische beschuldigingen als pogingen om haar reputatie te schaden.

"Het is duidelijk dat dit gebeurt op een enorme en alarmerende schaal en dat het daarom noodzakelijk is dat het wordt gestopt", zei Cuban Prisoners Defenders in het rapport, dat getuigenissen van tientallen gevallen bevatte.

De NGO, die eind vorig jaar is opgericht, zei dat meer dan een derde van de 26 activisten die op haar online enquête reageerden zei dat ze door de staatsveiligheidsdiensten naar de luchthaven zijn geëscorteerd en in ballingschap zijn gedwongen. Sommigen kregen instapkaarten, meestal voor vluchten naar Guyana, waar Cubanen bij aankomst een toeristenvisum kunnen krijgen, en geld voor hun eerste maand.

De groep zei dat tijdens een enquêteperiode van acht dagen deze maand nog 42 mensen werden geïdentificeerd die de veiligheidstroepen van de staat momenteel onder druk zetten om te vertrekken. De NGO concludeert dat er waarschijnlijk nog veel meer gevallen waren.

De vertegenwoordiger van Cuban Prisoners Defenders- en UNPACU-lid Javier Larrondo zei dat de Cubaanse autoriteiten lange tijd een aantal dissidenten hadden aangespoord om te vertrekken, maar dat ze systematischer en agressiever werden, deels om het aantal politieke gevangenen in gevangenissen te verminderen.

"Ik ben van plan naar de Verenigde Staten te reizen, omdat dit het land is dat ons de meeste veiligheid biedt", vertelde één van de activisten in het verslag van woensdag, Eliecer Gongora Izaguirre, aan Reuters per telefoon uit Costa Rica. De 37-jarige zei dat de staatsveiligheidsdiensten hem naar het vliegveld escorteerden om in februari een vlucht naar Guyana te nemen, waardoor hij zijn vier kinderen en zijn vrouw moest achterlaten. Eerder was hij al zes maanden in de gevangenis en zijn familie had voortdurend te maken gehad met intimidatie vanwege zijn activisme in UNPACU, zei hij. Hun huis werd onder andere onteigend en zijn kinderen werden beschimpt op school, vertelde hij.

Een in Havana gevestigde westerse diplomaat, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de staat de neiging had weinig bekende activisten onder druk te zetten in plaats van spraakmakende figuren, die waarschijnlijk meer internationale verontwaardiging zouden opwekken.

Gongora Izaguirre zei dat hij vanuit Guyana de grens met Brazilië en Peru overstak en van daaruit een gevaarlijke tocht naar het noorden maakte met bussen en te voet, door de jungle en over rivieren door Ecuador, Colombia en Panama naar Costa Rica. Hij weet dat het moeilijk zal zijn een toevluchtsoord te vinden in de Verenigde Staten, omdat de regering-Trump asielzoekers heeft verguist. "Ik ga het gevecht niet opgeven", zei hij. "Ik geef het alleen op als ik dood ben."
Advertenties