Balans na 1 jaar bezoek Indiase president
19 Jun 2019, 08:32
foto
President Desi Bouterse begeleidt de Indiase president Ram Nath Kovind naar het presidentieel paleis. (Archieffoto: Ranu Abhelakh


Vandaag, een jaar geleden, kwam de Indiase president Ram Nath Kovind op staatsbezoek naar Suriname. Paramaribo en New Delhi tekenden een dag ervoor verschillende Memorandums of Understanding (MoU) en intentieverklaringen. Partijen kwamen enkele van de afspraken na; andere zijn een jaar later nog niet ingevuld, zoals het opzetten van een IT-center. “Wij zijn gereed”, zegt de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Paramaribo aan Starnieuws.

De diplomaat zet de getekende documenten op een rij en geeft de status aan. De MoU over een Center of Excellence in Information & Technology heeft in principe nog dezelfde status als vorig jaar. Suriname moet bepaalde activiteiten uitvoeren, geeft hij aan. Suriname moet bijvoorbeeld voor het IT-gebouw zorgen en wees tentatief een op het universiteitscomplex aan. Simultaan zou Suriname een modern gebouw opzetten, waarin het IT-centrum permanent in zou komen. India komt in met de IT-trainers, hardware en software. Kanyal spreekt de hoop uit dat de commissie gauw bijeenkomt om verdere beslissingen te nemen. Hij herhaalt drie keer dat zijn land gereed staat om zijn deel uit te voeren.

Zijn voorganger gaf vorig jaar aan dat er na enkele administratieve zaken, de gratis IT-opleiding nog in 2018 zou beginnen. Volgens planning zouden 1000 studenten in twee jaren getraind worden. Ambassadeur Aashna Kanhai in New Delhi die momenteel in Paramaribo is, bevestigt dat Suriname voor de faciliteit moet zorgen en dat er even geen duidelijkheid hierover is. Ze sluit een nieuwbouw niet uit. “Er kan hierover nagedacht worden en de fondsen kunnen eventueel uit een Indiase Grant komen.” 

Verkiezingen
Op het gebied van de verkiezingen gingen partijen ook een MoU aan. Op uitnodiging van het Indiase Verkiezingscommissie namen twee Surinamers deel aan de internationale Elections Visitors Program afgelopen maand in India, vertelt Kanyal. Zijn land kijkt uit naar initiatieven van de Surinaamse regering voor de verdere invulling van de MoU. “Bijvoorbeeld assistentie vragen bij het uitvoeren van de verkiezingen of trainingen in regelgeving op basis van onze expertise.”

Een ander getekend document regelt de samenwerking tussen het Suriname Diplomaten Instituut en India’s Foreign Service Institute. Het Aziatische land biedt onder meer hun expertise aan voor opleidings- en uitwisselingsprogramma’s. Volgens Kanhai heeft Suriname nog geen gebruik gemaakt van het aanbod.
De MoU die regelt dat gezinsleden van Indiase diplomaten een betaalde baan mogen doen in Suriname is uitgevoerd. En die over de samenwerking tussen de Nationale Archieven van beide landen loopt, zegt Kanyal. De directeur van het Indiase Archieven was in Paramaribo en er is een gezamenlijke tentoonstelling gehouden. “De Surinaamse zijde moet nu aangeven wanneer zij India wil bezoeken.”

US$ 100 miljoen Line of Credit
Er werd ook een financiële MoU getekend over een gedeeltelijke invulling van de Indiase kredietlijn, Line of Credit (LOC). India heeft in totaal US$ 100 miljoen krediet (inclusief US$ 20 miljoen voor het zonne-energieproject in het binnenland) aangeboden. Hieruit trekt Suriname US$ 27,5 miljoen voor de uitbreiding van de transmissielijn. Het aanbestedingsproces is nu gaande. De twee voorgedragen Indiase bedrijven Ircon en Wapcos sturen binnenkort hun offerte. 

Kanyal verwacht dat de selectie en de contractondertekening nog twee tot drie maanden kan duren, waarna de uitvoering in Suriname start. Een bedrag van US$ 3,5 miljoen gaat naar het onderhoud van de Cheetak helikopters. “Ons technisch team staat gereed om te komen”, geeft hij aan. Het wachten is op de ondertekening van de lening door de Surinaamse financiënminister.

En voor een uitbreiding- en moderniseringsproject van de Melkcentrale is US$ 10,5 miljoen gereserveerd. Binnenkort volgt de aanbesteding voor de installatie apparatuur, gevolgd door de financiële LOC-formaliteiten. “De komende twee maanden hopen wij de uitvoering te zien”, geeft de Indiase diplomaat aan.

Zonne-energieproject
India biedt overheden de kosteloze Project Preperation Facility om te helpen met projectvoorbereiding en – ontwerp onder de LOC-faciliteit. Indiase deskundigen reizen naar de landen af om te helpen met het schrijven van een Detailed Project Report. Suriname maakte voor het zonne-energieproject hiervan gebruik. Begin van het jaar waren twee deskundigen in ons binnenland voor de haalbaarheidsstudie. 

Partijen moeten het rapport nog bekijken en na goedkeuring kan Suriname formeel de financiering van US$ 20 miljoen aanvragen. Kanyal hoopt op een vlot verloop van alle procedures in beide landen, zodat de dorpen rond april 2020 over zonne-energie kunnen beschikken. 

Traditionele medicijnen
Wat niet getekend werd is de MoU over de samenwerking in traditionele medicijnen, Ayurveda. India trappelt om met Suriname samen te werken op dit gebied. “We hebben enkele weken geleden het concept ontvangen van Suriname en dat heb ik doorgeleid naar mijn regering”, geeft Kanyal aan. 

De MoU gaat over de instelling van een leerstoel Ayush op de Anton de Kom Universiteit (ADEK), onderzoek, uitwisseling van expertise, deskundige en producten. Het land biedt al studiebeurzen vanuit het Indiase Ministerie van Ayush (Ayurveda, Yoga, (Ayurveda, Yoga, Natuurgeneeskunde en Homeopathie). Maar Suriname erkent het medisch diploma niet. “Ik heb dit besproken met de onderwijsminister. Wij kunnen ook helpen bij het opzetten van opleidingen hier. Suriname heeft de potentie om de leidende rol in de regio te spelen als het gaat om alternatieve medicijnen en geneeskunst”, merkt Kanyal op.

Leerstoel Indian Studies
De wetenschappelijke samenwerking geïnitieerd tussen ADEK met Indiase universiteiten en de Indian Council of Cultural Relations (ICCR) krijgt intussen ook meer gestalte. “ADEK heeft een concept MoU aan het ICCR aangeboden voor de instelling van de leerstoel Indian Studies”, geeft Kanhai aan.  

Beide diplomaten geven afzonderlijke van elkaar aan dat Suriname meer kan halen uit de relatie met India. Kanhai ziet graag dat Suriname uitvoering geeft aan de gezamenlijke werkgroep voor landbouwexperts. Kanyal is hierover hoopvol gestemd en zegt dat de leden elkaar binnenkort via videoconference spreken. “Via ons agrarisch centrum bieden wij moderne landbouwtechnologie expertise aan onze mensen. Wij kunnen een Centrum of Excellence in landbouw ook in Suriname opzetten zodat de landbouwers er voordeel aan hebben.”

Gemengde commissievergadering
Afgelopen april zou de zevende gemengde commissievergadering in New Delhi worden gehouden. Mede vanwege de Indiase verkiezingen ging die niet door en is die uitgesteld naar later in het jaar. Er loopt ook een uitnodiging voor een staatsbezoek aan India. President Desi Bouterse is voornemens hieraan invulling te geven en kondigde dit aan in zijn jaarrede op 1 oktober 2018: “Staatsbezoeken zijn gepland aan Servië, India, China, de Verenigde Arabische Emiraten en Cuba.” Volgens ambassadeur Kanyal wordt er hieraan gewerkt, “we kijken om het misschien te combineren met de gemengde commissievergadering”.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April