Argentinië en Uruguay in het donker
16 Jun 2019, 16:03
foto
Een vrouw maakt kaarsen aan in haar huis in Montevideo, Uruguay nadat het land een enorme stroomstoring ondervond.(Foto: AFP)


Bijna heel Argentinië en Uruguay zitten zonder stroom door een enorme stroomstoring. Autoriteiten zeggen dat de oorzaak van de black-out nog steeds onduidelijk is.

Argentijnse media zeiden dat de stroomonderbreking plaatsvond kort na 07:00 uur lokale tijd. Daardoor stopte het treinverkeer en waren er storingen met verkeerssignalering. De stroomstoring komt op het moment toen mensen in delen van Argentinië zich voorbereidden om naar de stembus te gaan voor lokale verkiezingen.

"Een enorme storing in het elektrisch verbindingssysteem heeft heel Argentinië en Uruguay zonder stroom achtergelaten", zei Edesur, een bedrijf dat elektriciteit levert, in een tweet. Alejandra Martinez, een woordvoerster van het bedrijf, beschreef de stroomstoring als ongekend. "Dit is de eerste keer dat zoiets in het hele land zo is gebeurd."

De Argentijnse Energie-secretaris Gustavo Lopetegui zei dat de oorzaak van de stroomuitval nog niet was vastgesteld. Het ministerie van Burgerbescherming schatte dat in ongeveer zeven of acht uur een deel van de storing zou kunnen worden hersteld.

Edesur zei dat er meer dan 75.000 klanten in delen van Buenos Aires alweer stroom hadden, terwijl lokale media meldden dat  twee luchthavens draaiden op generatoren in de hoofdstad. UPE, het energiebedrijf van Uruguay, zei in een reeks tweets dat de stroom was hersteld naar kustgebieden en naar gebieden ten noorden van Rio Negro.

De gecombineerde bevolking van Argentinië en Uruguay bedraagt ongeveer 48 miljoen mensen. Onder de getroffen provincies in Argentinië bevonden zich Santa Fe, San Luis, Formosa, La Rioja, Chubut, Cordoba en Mendoza, aldus berichten. Vuurland in het uiterste zuiden is het enige gebied dat onaangetast is, omdat het niet is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Eén van Argentinië's grootste waterbedrijven, Agua y Saneamientos Argentinos, waarschuwde degenen die geen stroom hadden om hun watergebruik te beperken, omdat de distributie van drinkwater was beïnvloed door de stroomuitval.

Verslagen van sociale media over de stroomuitval waren wijdverspreid - van de hoofdstad Buenos Aires in het noorden, tot Mendoza in het westen en Comodoro Rivadavia in het zuiden, naast vele andere steden. Bewoners plaatsten foto's van donkere steden en steden met de hashtag #SinLuz.

Lokale media hebben laten zien dat kiezers hun stem uitbrengen in het donker, waarbij mobiele telefoons worden gebruikt als lichtbron.
Advertenties