Brazilië: Hoofd Inheemse Zaken ontslagen, president zet door
12 Jun, 20:36
foto
Ongeveer 13% van het grondgebied van Brazilië is afgebakend als inheems grondgebied. Het grootste deel ligt in het Amazonewoud.(Foto: Reuters)


Het hoofd van het agentschap voor inheemse zaken in Brazilië zei dat hij werd ontslagen nadat hij onder druk werd gezet. President Jair Bolsonaro dringt al lang erop aan om inheemse reservaatgebieden open te stellen voor commerciële activiteiten. Het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten heeft Franklimberg Ribeiro de Freitas, hoofd van het agentschap Nationale Inheemse Zaken (FUNAI), van zijn post verwijderd.

Op grond van een decreet dat Bolsonaro ondertekende nadat hij in januari was aangetreden, houdt het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten toezicht op FUNAI. Het wordt geleid door een evangelische predikant die inheemse volkeren wil christenen.

De Freitas wijt zijn ontslag aan Luiz Antonio Nabhan Garcia, secretaris voor landzaken bij het Ministerie van Landbouw, meldt persbureau Reuters. De Freitas was onder de vorige regering van Brazilie al verbonden aan FUNAI. Hij werd in april 2018 ontslagen, onder druk van een krachtige lobby voor de agribusiness. Hij zei ook dat Bolsonaro "zeer slecht geadviseerd" was.

'Als dieren in een dierentuin'

In mei weigerde het Lagerhuis van Brazilië het besluit van Bolsonaro om beslissingen over inheemse grondeigendommen in handen te leggen van het Ministerie van Landbouw, in plaats daarvan koos het ervoor om ze bij FUNAI te houden. Bolsonaro heeft antropologen en milieuactivisten gealarmeerd met zijn plannen om de reservaten en zelf het Amazone-regenwoud open te gooien voor commerciele landbouw en mijnbouw. Minder dan 1% van de Braziliaanse bevolking -zo'n 800.000 - bestaat uit inheemsen. De president wil de inheemsen laten integreren in de Braziliaanse samenleving.

Bolsonaro heeft eerder gezegd dat inheemse stammen in armoede leven en niet binnen de reservaten mogen worden gehouden "als dieren in een dierentuin", maar in plaats daarvan mogen ze van hem worden betrokken bij de ontwikkeling van hun land en kunnen ze royalty's van bedrijven innen.

Ongeveer 13 procent van het nationale grondgebied van Brazilië is afgebakend als inheems land - gedefinieerd als een gebied bewoond en uitsluitend in het bezit van inheemse volkeren. Ongeveer 98 procent van dit territorium bevindt zich in het Amazonegebied, een ecosysteem dat milieuwetenschappers beschouwen als een cruciale buffer tegen de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September