Hong Kong: Demonstraties worden gewelddadig
12 Jun, 14:52
foto
Politie en demonstranten staan tegenover elkaar op straat. De politie vuurt traangas op de demonstranten. (Foto: Reuters)


De politie van Hong Kong vuurde rubberen kogels en traangas op demonstranten die plastic flessen gooiden, terwijl de protesten tegen een uitleveringswet in gewelddadige chaos overgingen. De wet maakt het mogelijk dat mensen naar het vasteland van China kunnen worden uitgeleverd om er berecht te worden.

Tienduizenden demonstranten hadden zich vreedzaam verzameld buiten het parlement van de door China geregeerde stad voordat de gemoederen verhit raakten. Een aantal demonstranten viel de politie aan met paraplu's. De politie waarschuwde ze met: "We zullen geweld gebruiken."

Ambulances snelden naar het protestgebied toen de paniek zich verspreidde door de menigte, toen veel mensen het stekende traangas probeerden te ontvluchten. Meer dan 10 mensen raakten gewond bij de schermutselingen, meldde Cable TV.

De politie gebruikte traangas en stokken om de menigte terug te dringen. Civil Human Rights Front, dat zondag een protest organiseerde, beschuldigde de politie ervan onnodig geweld te gebruiken. Zondag bracht de organisator naar schatting meer dan een miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de uitleveringswet.

De demonstranten, waarvan de meesten in het zwart gekleed, hadden barricades opgeworpen toen ze zich voorbereidden op een langdurige bezetting van het gebied. De scènes doen denken aan pro-democratie "Occupy" -protesten die de voormalige Britse kolonie in 2014 lamlegde.

Het geweld was vroeg in de avond onder lichte regen geluwd, maar tienduizenden hadden nog steeds de straten in en rond Lung Wo Road, één van de belangrijkste oost-west-slagaders dicht bij de kantoren van de Chief Executive van Hong Kong, Carrie Lam.

"Hebben we niet gezegd dat we aan het einde van de paraplubeweging terug zouden zijn?", zei pro-democratie wetgever Claudia Mo, verwijzend naar de naam die vaak werd gebruikt voor de demonstraties in 2014. De gele paraplu was het handelsmerk van die protesten. "Nu zijn we terug!" zei ze terwijl supporters haar woorden herhaalden. Anderen riepen nogmaals om het aftreden van Lam.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September