Ernstigste uitval ooit van Facebook en Instagram
14 Mar, 10:33
foto
Het bedrijf bevestigde dat de Facebook 'familie apps' problemen ondervonden. (Getty Images)


Facebook (FB) lijkt te herstellen van een verstoring van meer dan 10 uur naar al zijn producten. Door de storing waren de apps over het algemeen ontoegankelijk.
Het belangrijkste product van het bedrijf, de twee messaging-apps en de Instagram-site voor het delen van afbeeldingen waren allemaal getroffen.


Facebook moet nog een verklaring uitgeven voor de storing. De laatste keer dat Facebook een verstoring van deze omvang had was in 2008, toen de site 150 miljoen gebruikers had. Vandaag aan de dag heeft FB maandelijks ongeveer 2,3 miljard gebruikers.

De problemen begonnen gistermiddag en pas vanochtend waren er echt tekenen van herstel. Het gevolg was dat de kern van het internet waar veel mensen dagelijks op vertrouwen om te communiceren, veelal nutteloos was.

"We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen momenteel moeite hebben om toegang te krijgen tot de Facebook-familie van apps", zei Facebook in een verklaring. "We werken eraan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen."

Facebook's apps lijken vanmorgen te herstellen, met de aankondiging van Instagram dat het terug was.

In reactie op geruchten op andere sociale netwerken, zei het bedrijf dat de storingen niet het gevolg waren van een Distributed Denial of Service-aanval, bekend als DDoS - een type cyberaanval waarbij een doelservice wordt overspoeld met extreem grote verkeersvolumes. Een omroeporganisatie van NBC News meldde dat de oorzaak verband hield met "overbelaste" databases.

Schattingen suggereren dat het probleem rond woensdagmiddag begon. Hoewel de hoofdfunctie van Facebook leek op te laden, meldden gebruikers dat ze niet konden posten.

Degenen op Instagram konden feeds niet vernieuwen of nieuw materiaal plaatsen. De desktopversie van Facebook Messenger kon niet worden opgeladen, maar de mobiele app bleek het verzenden van sommige berichten mogelijk te maken. Gebruikers meldden echter problemen met andere soorten inhoud, zoals afbeeldingen. WhatsApp, Facebook's andere berichtenapp, had vergelijkbare problemen.

Een kaart die derden maakten van de uitval suggereerde dat het probleem wereldwijd was - DownDetector bewaakt berichten op andere sociale netwerken voor gebruikers die elders een verlies van service melden.

Het probleem had ook gevolgen voor Facebook Workplace, de service die bedrijven gebruiken om intern te communiceren.

De in Buenos Aires gevestigde ontwerper Rebecca Brooker vertelde de BBC dat de onderbreking van grote invloed was op het werk van haar bedrijf. "Facebook voor persoonlijk gebruik is prima, maar wat gebeurt er wanneer we op grote bedrijven als deze vertrouwen om zakelijke diensten te verlenen?" vroeg ze.

"Ik probeer te communiceren met mijn team in New York. Facebook Workplace is ons enige kanaal voor [communicatie] met uitzondering van e-mail."

De stroomuitval vond plaats tegen een politieke achtergrond van wetgevers in de VS en daarbuiten, waarbij overwogen werd of grote technologiebedrijven - niet alleen Facebook - zouden moeten worden opgebroken.

Elizabeth Warren, die hoopt de Democratische kandidaat te zijn bij de volgende presidentsverkiezingen in de VS, vertelde de New York Times: "We moeten voorkomen dat deze generatie van grote technologiebedrijven hun politieke macht gebruiken om de regels in hun voordeel te maken en dat ze hun economische macht gebruiken om elke potentiële concurrent uit te hollen of op te kopen. "

Over de uitval van woensdag zei Brooker nog op Twitter: "Kijk wat er gebeurt als we één bedrijf alles laten regelen. Ik dacht dat dit uiteindelijk zou kunnen gebeuren, maar het is uiterst verlammend om deel uit te maken van deze monopolie."

Terwijl Facebook en Instagram uitgevallen waren, gebruiken velen Twitter om grapjes te maken over de storing. De hashtags #FacebookDown en #InstagramDown zijn meer dan 150.000 keer gebruikt.

Sommige Twitter-gebruikers die in "Facebook-centrische" banen werken, uitten hun paniek en leed omdat ze het platform niet konden gebruiken.

Velen deelden grappen over de uitval van de sociale media die leidde tot de ineenstorting van de samenleving, omdat "niemand zich herinnert hoe geliefden te bereiken of voedsel te eten zonder updates te posten."

Friday 24 January
Thursday 23 January
Wednesday 22 January