Indiase markt herstelt zich na scherpe val
11 Dec, 15:07
foto
Het onverwachte ontslag van de president van de Indiase Centrale Bank, bracht een schok teweeg op de lokale markt. (Getty Images)


Indiase markten hebben halverwege de ochtend hun scherpe verliezen van de dag ervoor terugverdiend. Het herpakken van de markten komt doordat de verkiezingsresultaten in drie deelstaten niet zo slecht waren voor de regerende partij als sommigen verwachtten, maar bezorgdheid over het aftreden van de centrale bankpresident hield dat gevoel onder controle.

Als reactie op het onverwachte aftreden van de president van de Reserve Bank of India, Urjit Patel, op maandag stortten de markten aanvankelijk in een. Veel beleggers zijn geschokt door het ontslag van Patel. “Het aftreden van Patel is slecht voor de macro-economische en financiële stabiliteit in India," zei Fitch Solutions Macro Research, een onderdeel van Fitch Group, dinsdag in een verklaring.

De Indiase roepie was in de vroege handel met 1,5 procent gedaald tot het laagste niveau in een maand; tot 72,4625 roepie per dollar. Maar de meeste verliezen bleven beperkt in vergelijking met de vorige slotronde. Staatsbanken intervenieerden namens de RBI met dollarverkopen waardoor de koers kwam te liggen op 71,68 roepies voor de dollar.

Ook de benchmark 10-jaars obligatierendement daalde met 7 basispunten op de dag tot 7,52 procent met na een aanvankelijke stijging tot 7,71 procent. "De reactie van vandaag door de markten is voor sommigen verrassend, maar het is een klassieke reactie" koop het gerucht, verkoop het nieuws". Het nieuws zit al in de marktprijs," merkt Sunil Sharma, chief investment officer bij Sanctum Wealth Management in New Delhi op.

Het aftreden van Patel kwam na een maandenlange strijd tegen het beleid met de regering die bezorgdheid heeft geuit over de onafhankelijkheid van de centrale bank naarmate een nationale verkiezing dichterbij komt. Overheidsfunctionarissen hadden de RBI onder druk gezet om sommige banken in de publieke sector die bezwaard zijn met dubieuze schulden gemakkelijker te laten lenen, en drongen er bij de centrale bank op aan om een deel van haar overtollige reserves over te dragen om het begrotingstekort te helpen financieren.

"Hoewel beide partijen geldige argumenten hebben over hun standpunten, roept het plotselinge aftreden vragen op over de vraag of de Indiase overheid publieke instellingen probeert in toom te houden en de onafhankelijkheid van RBI ondermijnt", zei Anuja Munde, portefeuillebeheerder bij Nikko Asset Management in Singapore. "Dit ontslag, samen met de politieke onzekerheid, zal de marktvolatiliteit hoog houden in de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2019."

Maar na de vroege val vanochtend in de nasleep van het aftreden van Patel, en nadat de verkiezingsresultaten van drie Indiase deelstaten binnenkwamen, veranderde de markt van koers.

De regerende Bhartiya Janata-partij in India (BJP) zou de macht kunnen verliezen in de drie belangrijkste deelstaten, zeiden vier tv-netwerken vanochtend. Ze verwezen naar het aantal voorsprongen van stemmen, waarbij premier Narendra Modi mogelijk zijn grootste nederlaag zou lijden sinds hij aantrad in 2014, en maanden voor de algemene verkiezingen. Toch dachten sommige analisten dat de resultaten slechter zouden zijn voor Modi en BJP.

"De onzekerheid van de verkiezingen lijkt nu achter ons te liggen. Als het een nederlaag was geweest, met hoge marges van verlies voor de BJP, dan zouden de markten meer onder druk zijn komen te staan," zei S. Krishnakumar, chief investment officer for equities bij Sundaram Asset Management in Chennai.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June