Ecuador verklaart noodtoestand door Venezolanen
10 Aug, 19:50
foto
Ecuador heeft de noodtoestand in drie provincies door een ongewoon hoog aantal Venezolaanse migranten. (Getty Images)


Ecuador heeft de noodtoestand uitgeroepen in drie noordelijke staten nadat een grote toestroom van migranten uit het door crisis geteisterde Venezuela het land via Colombia was binnengekomen. Het besluit is bedoeld om infrastructuur te helpen opzetten voor de nieuwkomers die geen humanitaire vluchtelingenstatus hebben in Ecuador, zoals in sommige andere Latijns-Amerikaanse landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Human Mobility verklaarden woensdag in een verklaring dat het aantal Venezolanen dat dagelijks aankomt de afgelopen dagen gestegen is tot 4.200 en dat een noodplan nodig is om hen te helpen. Santiago Chavez, de viceminister van Human Mobility, zei dat het plan "een effectieve en krachtige reactie zou geven ten bate van het behoud van degenen die het Ecuadoraanse grondgebied binnenkomen".

Als onderdeel van het noodplan zullen extra immigratieambtenaren worden ingehuurd en zullen meer artsen, maatschappelijk werkers en psychologen worden gestuurd naar de provincies Carchi, Pinchincha en El Oro langs de grens van Ecuador met Colombia, om zieke en kwetsbare migranten te helpen. Internationale hulporganisaties zullen ook helpen bij het leveren van tenten, water en voedsel. Dit is de eerste keer dat in deze provincies een noodtoestand is afgekondigd. Het zal in tact blijven tot minstens het einde van augustus.

Een aantal Latijns-Amerikaanse landen introduceert speciale maatregelen om de migratie uit Venezuela aan te pakken. Venezuela lijdt al jaren politieke, sociale en economische crises onder president Nicolas Maduro.

In augustus verleende de voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos 440.000 Venezolaanse vluchtelingen tijdelijke verblijfsvergunningen waarmee ze in Colombia studeren, werken en medische zorg krijgen. Brazilië heeft in mei de noodtoestand afgekondigd en heeft dinsdag de noordgrens met Venezuela gesloten.
Argentinië heeft ongeveer 31.167 Venezolanen opgenomen op grond van een wet die vreemdelingen toestaat om in het land te blijven "wanneer er uitzonderlijke redenen van humanitaire aard zijn".

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June