Minister Tsang: India geeft US$ 80 miljoen aan creditlines
22 Jun, 04:44
foto
Waarnemend minister van Financiën, Stephen Tsang, tijdens een persconferentie donderdag. (Foto: Leroy Troon)


Minister Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) die waarneemt voor zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad die ziek is, zegt dat twee overeenkomsten getekend zijn met de EXIM-Bank van India. In totaal heeft India US$ 80 miljoen aan creditlines beschikbaar gesteld.

De regering onder leiding van president Desi Bouterse heeft op de Johan Adolf Pengel luchthaven een persconferentie belegd. Diverse regeringsfunctionarissen zijn aan het woord gekomen om uitleg te geven over de geboekte resultaten. Tsang legt uit dat diverse projecten, goed te keuren door de regering, uitgevoerd kunnen worden. De rente ligt tussen 3 tot 4 procent. Er is een grace-periode van vijf jaar. Het geld moet in vijftien jaar worden terugbetaald.

Een van de projecten die goedgekeurd is door India, is het upgraden van de transmissielijn van de Energie Bedrijven Suriname voor US$ 27,5 miljoen. Het gaat om totaal 56 km transmissielijn. Ook enkele projecten van het binnenland zitten erbij. Dit project, waarbij ook vier onderstations inbegrepen zijn, zal ervoor zorgen dat het distributienet enorm wordt verbeterd en minder stroomverliezen plaats zullen vinden.

De regering van India heeft ook het onderhoud van de drie Cheetak helikopters goedgekeurd. Deze zijn eerder aangeschaft uit een creditline met India. Hiervoor is een bedrag van US$ 3,5 miljoen goedgekeurd. De minister benadrukt dat er geen achterstand is bij de EXIM-bank voor het terugbetalen van de creditlines.