Nieuw cultureel centrum India symbool voor vriendschap
22 Jun, 01:03
foto
De presidenten Desi Bouterse, Ram Nath Kovind en hun respectieve echtgenotes plaatsen een bloem op de plek waar de 'ground breaking' plaatsvindt van het Swami Vivekananda Cultural Centre. (Foto's: Raoul Lith)


Het 'Swami Vivekananda Cultural Centre' van India zal er volgens planning over twee jaar verrijzen aan de Jagernath Lachmonstraat. President Desi Bouterse en president Ram Nath Kovind van India hebben donderdag daartoe ceremonieel het startsein gegeven. Voor de constructie heeft India US$ 6 miljoen uitgetrokken, terwijl de Surinaamse overheid grond ter beschikking heeft gesteld.

Met het verzetten van enkele scheppen zand hebben de staatshoofden symbolisch een sein gegeven voor het opzetten van het centrum. Als onderdeel van de plechtigheden zijn er bloemen gestrooid op de plek van de 'ground breaking' door de presidenten en hun echtgenoten, in bijzijn van een pandit. Verder is er ter plekke een plakkaat onthuld.

"Voor mij betekent het heel veel. Het gaat niet alleen om het bouwen van een cultureel centrum. Het gaat symbolisch om de vriendschap tussen Suriname en India, omdat de grond door de overheid van Suriname is gegeven en India gaat daarop een groot modern gebouw opzetten,” zegt de Indiase ambassadeur Satendar Kumar.

De ambassadeur geeft aan dat het cultureel centrum een weerspiegeling moet zijn van India. “Alles mag gevraagd worden over ons cultuur, volk, muziek en dans. Daarnaast zijn er diverse programma’s en activiteiten. Denk aan export van en naar India,” geeft Kumar aan. Hij deelt mee dat het huidige gebouw een huurpand is. In het nieuw op te zetten gebouw komt er een auditorium waarbij 500 personen kunnen plaats nemen in een gekoelde ruimte. Hier zullen er ook yoga- en Hindi-lessen worden verzorgd. “Het is voor de totale gemeenschap bedoeld. Iedereen mag zich registreren,” merkt de diplomaat op. De ruimte zal voor verschillende activiteiten worden gebruikt.

Raoul Lith