Staatsbezoek Indiase president succesvol afgesloten
21 Jun, 12:16
foto
De presidenten Desi Bouterse en Ram Nath Kovind applaudisseren voor het cultureel optreden op de Johan Adolf Pengel luchthaven. (Foto's: Leroy Troon)


De reusachtige Boeing van Air India stijgt op. Aan boord zijn de president van India Ram Nath Kovind en zijn delegatie. Het staatsbezoek aan Suriname is afgerond, de volgende bestemming is Cuba. Het is de eerste keer dat een Indiaas staatshoofd Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied aandoet.

Het bezoek heeft geresulteerd in negen overeenkomsten en intentieverklaringen. India heeft tientallen miljoenen Amerikaanse dollars beschikbaar gesteld voor nieuwe en lopende projecten. Op diplomatiek, economisch en sociaal-cultureel gebied worden de banden verder verstevigd. Suriname heeft terrein ter beschikking gesteld voor de bouw van een nieuw Indiaas cultureel centrum. India mag vertrouwen op de steun van Suriname in zijn streven om een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bemachtigen.


Op verschillende gelegenheden heeft Kovind zijn dankbaarheid geuit aan president Desi Bouterse. Hij heeft Bouterse persoonlijk uitgenodigd voor een bezoek aan India. De delegatie is cultureel en met militaire eer uitgeleid. Na een hartelijke begroeting, stapt het presidentiële paar het vliegtuig in. De delegatie was van 19 tot en met 21 juni in Suriname. Kovind vliegt richting Havana.

René Gompers