WK 2018: Iran moet zelf scoren
20 Jun, 14:42
foto
Marokko is na zijn tweede verlies, uitgeschakeld op dit toernooi.


Iran voert na één wedstrijd aan top van groep B. De overwinning van Iran op Marokko (1-0) is zijn eerste in een wereldbekerfinale sinds 1998 en slechts zijn tweede in vijf toernooien. Iran heeft zijn overwinning te danken aan een autogoal van Aziz Bouhaddouz in de laatste minuut van de toegevoegde tijd. Er is nog een lange weg te gaan voordat de Iraniërs kunnen nadenken over de kwalificatie voor de knock-outfase. Alle hoop op vooruitgang ligt nu op een verrassing in dit duel en hun laatste groepsspel tegen Portugal op 25 juni. Het duel vandaag is het eerste tussen Iran en Spanje.

Iran weet wat tegenspoed overstijgen betekent. Tegenspoed is wat Iran heeft meegemaakt naar de kwalificatie van het WK en de opbouw naar het toernooi. Alireza Beiranvand (25) de eerste doelman heeft immers eerder in zijn carrière op straat geslapen, terwijl hij zichzelf probeerde te vestigen. Sportgigant Nike trok zijn voorraad schoenen naar de Iraanse spelers voor het WK terug door nieuwe Amerikaanse sancties.

Spanje kwam in het evenement als één van de grote favorieten, en domineerde in grote voetbaltoernooien tussen 2008 en 2012. Maar het ontslag van coach Julen Lopetegui aan de vooravond van hun openingswedstrijd gooide vorige week roet in het eten en Cristiano Ronaldo van Portugal wreef verder zout in de wonden met zijn heroïsche late gelijkmaker in Sochi, 3-3.

Spanje moest verrassend in de groepsfase van het WK 2014 vertrekken na een verpletterende 1-5 nederlaag tegen Nederland. Het zal dit jaar een gelijkaardig lot willen vermijden.

De Iraanse coach Carlos Queiroz weet duidelijk wie zijn tegenstanders zijn in dit duel. "Als de wedstrijd tegen Marokko de WK-finale voor ons was, dan zal de wedstrijd tegen Spanje de finale van de Universe Cup worden.” Hij weet ook hoe hij er tegenaan gaat. "Het was geen wonder dat we wonnen. Wat er af en toe kan gebeuren, is dat een groep mensen, wanneer ze verenigd zijn, superverhalen en super dingen kunnen maken. Onze houding is proberen het onmogelijke mogelijk te maken."

Iran heeft een tegenslag gehad met verdediger Rouzbeh Cheshmi die voor de rest van het toernooi is uitgesloten nadat hij tijdens de training een spierblessure had opgelopen. Mohammad Reza Khanzadeh vervangt de 24-jarige man naast Morteza Pouraliganji als verdediger.

Spanje zou geen veranderingen aan zijn basis brengen. Met de prestatie van spits Diego Costa in het 3-3 gelijkspel met Portugal, zal hij waarschijnlijk zijn plaats in de voorlinie behouden boven Iago Aspas.

De Spaanse middenvelder Isco zegt dat dit een cruciale wedstrijd wordt voor zijn land. “Het zal bepalend zijn voor het lot van ons WK. We willen vanaf de eerste minuut scoren, ook al zal dat niet gemakkelijk zijn.” Terugkijkend op het eerste optreden van zijn ploeg merkt hij op: "We zullen ons houden aan de stijl die ons als een team definieert, maar we moeten de bal nog veel meer doorgeven en het bezit in stand houden. Als we snel over het veld spelen, zullen de kansen komen. Ik hoop dat we snel scoren."Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February