Vp Adhin: Zes intentieverklaringen met India
20 Jun, 06:39
foto
Vicepresident Ashwin Adhin: Op verschillende gebieden zijn er samenwerkingsmogelijkheden met India. Suriname moet er gebruik van maken. (Beeld: René Gompers)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zegt in gesprek met Starnieuws dat zes intentieverklaringen (Memorandum of Understanding) getekend zullen worden met India. Het gaat om samenwerking op verschillende gebieden, zoals ondersteuning verkiezingen, landbouw, ICT-centrum, medicamenten. Afgelopen twee jaren zijn veel projecten opgestart met India.

Op de vraag of het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind en de intensieve samenwerking een verkiezingsstunt is, antwoordt Adhin dat alles een politieke doorwerking heeft. Bestuurlijk moet worden aangegeven dat ontwikkeling ook geopolitiek moet plaatsvinden. In een goede politieke setting moet met bevriende naties kunnen worden opgetrokken. "Je kan nooit ontkennen dat sowieso een politieke ontwikkeling op gang gebracht wordt. Maar dat heeft Suriname ook nodig", stelt de vp. Ook voor de lokale bevolking betekent het ontwikkeling.

De vp merkt op dat hij bij zijn tweede bezoek aan India namens president Desi Bouterse een uitnodiging heeft gegeven aan premier Narindra Modi. Er zijn veel projecten opgestart met India. Nadat de projecten zijn geëvalueerd, heeft India besloten invulling te geven aan de uitnodiging. "Niet zomaar komt een staatshoofd hier. Dit betekent dat wij met de uitdieping van de projecten heel ver zijn," benadrukt Adhin.

De vp brengt in herinnering dat er verschillende credit lines beschikbaar zijn gesteld door India. Er zijn in principe geen beperking hierin. Suriname moet gebruik maken van de faciliteiten die er zijn. Ook via de Exim Bank van India is er een samenwerking. Er is een pomp bestemd voor Wageningen op de haven. Er komen nog twee. In de droge tijd wordt er nog een pompgemaal geïnstalleerd op Wageningen.