Afghanistan: Overstromingen verwoesten dorpen; 315 doden
12 May, 11:13
foto
Mensen ruimen schade op die is veroorzaakt in de nasleep van overstromingen na zware regenval, in het district Sheikh Jalal, provincie Baghlan, Afghanistan. (Foto: Reuters)


Plotselinge overstromingen veroorzaakt door hevige regenval hebben dorpen in het noorden van Afghanistan verwoest, waarbij 315 mensen omkwamen en meer dan 1.600 gewond raakten, zeiden de autoriteiten zondag, toen dorpelingen hun doden begroeven en hulporganisaties waarschuwden voor een grotere verwoesting.

Duizenden huizen raakten beschadigd en vee werd weggevaagd, zei het door de Taliban gerunde ministerie van Vluchtelingen, terwijl hulpgroepen waarschuwden voor schade aan gezondheidszorgvoorzieningen en vitale infrastructuur, zoals de watervoorziening, terwijl de straten onder de modder lagen.

In het Nahrin-district van de provincie Baghlan droegen mensen hun doden naar een graf.
"We hebben geen voedsel, geen drinkwater, geen onderdak, geen dekens, helemaal niets. Overstromingen hebben alles verwoest", zei Muhammad Yahqoob, die dertien leden van zijn familie heeft verloren, waaronder kinderen.

De overlevenden hadden moeite om het hoofd te bieden, voegde hij eraan toe. "Van de 42 huizen zijn er nog maar twee of drie over. De hele vallei is verwoest."

In een verklaring drong de minister van Economie van de Taliban, Din Mohammad Hanif, er bij de Verenigde Naties, humanitaire organisaties en particuliere bedrijven op aan om steun te verlenen aan degenen die door de overstromingen zijn getroffen.

"Leven en middelen van bestaan zijn weggespoeld", zegt Arshad Malik, de Afghaanse directeur van Save the Children. "De plotselinge overstromingen scheurden door dorpen, sleurden huizen mee en doodden vee."

Hij schatte dat er 310.000 kinderen in de zwaarst getroffen districten woonden en voegde eraan toe: "Kinderen hebben alles verloren."

Het ministerie van Vluchtelingen zei dat het laatste aantal doden en gewonden zondag afkomstig was van het provinciale kantoor van Baghlan, volgens een bericht op X. Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken de tol van de overstromingen van vrijdag op 153 gezet, maar waarschuwde dat deze zou kunnen stijgen.

Afghanistan is gevoelig voor natuurrampen en de VN beschouwt het als een van de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Het land heeft te kampen gehad met een tekort aan hulp nadat de Taliban de macht overnamen toen buitenlandse troepen zich in 2021 terugtrokken. Sindsdien nam de ontwikkelingshulp af, die de ruggengraat van de overheidsfinanciën vormde.

Dat is in de daaropvolgende jaren nog verergerd, omdat buitenlandse regeringen worstelen met concurrerende mondiale crises en de toenemende veroordeling van de Taliban-maatregelen tegen Afghaanse vrouwen.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May