Trump-Kim-verklaring wordt symbolisch gezien
12 Jun, 11:01
foto
De Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea, kijken elkaar aan voordat ze documenten ondertekenen die de voortgang van de gesprekken erkennen en waarin ze beloven om de vaart erin te houden na hun top in het Capella Hotel op het eiland Sentosa in Singapore. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar vanochtend beloofd om te werken aan volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, terwijl Washington zich ertoe heeft verbonden veiligheidsgaranties te bieden voor zijn oude vijand.

De gezamenlijke verklaring die is ondertekend aan het einde van hun historische top in Singapore, gaf weinig details over hoe beide doelen zullen worden behaald. Maar Trump heeft op een persconferentie enkele details uitgewerkt.

"President Trump heeft toegezegd om veiligheidsgaranties te geven aan de DPRK en president Kim Jong-un bevestigde zijn vaste en onwrikbare toewijding om de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te voltooien," staat in de verklaring. DPRK staat voor Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea.

Trump zei dat hij verwachtte dat het denuclearisatieproces "heel, heel snel" zou beginnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en de Noord-Koreaanse functionarissen zullen zo snel mogelijk vervolgonderhandelingen houden, aldus de verklaring.

Op de persconferentie vertelde Trump dat het proces zou worden geverifieerd en dat de verificatie "het betrekken van veel mensen in Noord-Korea zou inhouden". Hij zei ook dat Kim hem had verteld dat Noord-Korea een belangrijke testlocatie voor raketmotoren zal vernietigen, maar dat de internationale sancties tegen Pyongyang voorlopig gehandhaafd zouden blijven.

De gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea zullen worden stopgezet, gaf Trump aan. Hij zei dat het besluit Washington een enorme hoeveelheid geld zou besparen. Er zal geen nieuw leven worden geblazen in de oefeningen "tenzij en totdat we zien dat de toekomstige onderhandelingen niet zo goed gaan als het zou moeten". Hij voegde eraan toe dat “sommige dingen zijn overeengekomen en komen niet tot uiting in de overeenkomst."

Kim zei eerder dat de twee leiders een historische bijeenkomst hadden "en hadden besloten het verleden achter zich te laten. De wereld zal een grote verandering zien."
Verschillende politieke analisten zeiden echter dat de top symbolische, in plaats van tastbare, resultaten had opgeleverd. "Het is onduidelijk of verdere onderhandelingen zullen leiden tot het einddoel van denuclearisatie," zei Anthony Ruggiero, senior lid van de Defense for Democracies denktank van Washington. "Dit lijkt een herformulering van waar we meer dan 10 jaar geleden onderhandelingen hebben verlaten en geen grote stap voorwaarts."

Het document maakte geen melding van de sancties en er werd evenmin verwezen naar de uiteindelijke ondertekening van een vredesverdrag. Noord-Korea en de Verenigde Staten (VS) stonden tegenover elkaar in de Koreaanse oorlog (1950-53) en zijn technisch gezien nog steeds strijders, aangezien het conflict, waarin miljoenen mensen stierven, alleen met een wapenstilstand werd beëindigd.

Maar de gezamenlijke verklaring zei wel dat de twee partijen hadden afgesproken om de stoffelijk overschotten van krijgsgevangenen en degenen die waren vermist te bergen, zodat ze konden worden gerepatrieerd.

China, de derde partij bij de wapenstilstand, zei dat het hoopte dat Noord-Korea en de VS een basisconsensus zouden bereiken over denuclearisering. "Tegelijkertijd moet er een vredesmechanisme zijn voor het schiereiland om de redelijke veiligheidsproblemen van Noord-Korea op te lossen," zei China's topdiplomaat, staatsraadslid Wang Yi, aan verslaggevers in Beijing.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken zei dat het Kremlin een positieve beoordeling van de top had, maar "de duivel zit in de details", meldde het persagentschap Tass.

Als de top tot een blijvende ontknoping leidt, kan deze het veiligheidslandschap van Noordoost-Azië fundamenteel veranderen, net zoals het bezoek van de voormalige Amerikaanse president Richard Nixon naar China in 1972 leidde tot de transformatie van China. Maar Li Nan, senior onderzoeker bij Pangoal, een in Peking gevestigde Chinese denktank over overheidsbeleid, zei dat de bijeenkomst alleen symbolische betekenis had. "Er is geen concreet detail over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland en de verstrekking van veiligheidsgaranties door de VS," zei Li. "Het is te vroeg om het een keerpunt in de relaties Noord-Korea - VS te noemen."

De dollar en de Aziatische aandelen delen het echter goed op de markt. De dollar steeg naar het hoogste niveau in drie weken, terwijl de Aziatische aandelen stegen na nieuws van de overeenkomst.

Trump zei dat hij een "zeer speciale band" met Kim had gevormd en dat de relatie met Noord-Korea in de toekomst heel anders zou zijn. "Mensen zullen erg onder de indruk zijn en mensen zullen heel blij zijn en we zullen een heel gevaarlijk probleem voor de wereld oplossen." Hij noemde Kim "erg slim" en een "zeer waardige, zeer harde onderhandelaar." Trump: "Ik heb geleerd dat hij een zeer getalenteerde man is. Ik heb ook geleerd dat hij heel veel van zijn land houdt."

Tijdens een pauze na de lunch door de tuinen van het hotel in Singapore, waar de top werd gehouden, zei Trump dat de vergadering "beter was gegaan dan iemand had verwacht". Kim stond er stil bij, maar de Noord-Koreaanse leider had eerder hun top beschreven als een "goede voorspel tot vrede". Beide mannen liepen naar de kogelvrije limousine van Trump, - "The Beast" -, en keken naar de achterbank, waar Trump Kim blijkbaar iets binnen liet zien. Vervolgens hebben ze hun wandeling hervat.

Ze waren voorzichtig en serieus verschenen toen ze voor het eerst aankwamen voor de top in het Capella hotel op Sentosa, een vakantieoord met luxe hotels, een casino, door mensen gemaakte stranden en een Universal Studios themapark. Maar met camera's van de wereldpers op zich gericht, vertonen ze een sfeer van bonhomie toen ze elkaar ontmoetten op de veranda van de Capella, een gerenoveerde 19e eeuwse Britse regimentsofficier kantoor.

Experts van lichaamstaal zeiden dat beide mannen probeerden beheerst over te komen, toen ze elkaar ontmoetten, maar ze vertoonden ook tekenen van zenuwen. Na een handdruk lachten ze al snel en hielden elkaar bij de arm vast, voordat Trump Kim naar de bibliotheek leidde waar ze een vergadering hielden met alleen hun tolken.

Trump had zaterdag gezegd dat hij binnen een minuut nadat hij Kim had ontmoet, zou weten of hij een deal zou sluiten. Na een eerste uitwisseling van ongeveer 40 minuten hoorde Kim Trump via een vertaler vertellen: "Ik denk dat de hele wereld naar dit moment kijkt. Veel mensen in de wereld zullen dit zien als een scene uit een fantasie ... science fiction film."

Toen de twee leiders elkaar ontmoetten, patrouilleren marineschepen van Singapore en luchtmacht Apache-helikopters, terwijl straaljagers en een Gulfstream 550 waarschuwingsvliegtuig rondcirkelden.

De top zal in Noord-Korea waarschijnlijk goed vallen. "Het ondertekenen van de verklaring laat de Noord-Koreaanse burgers zien dat Kim Jong-un niet alleen een leider is binnen Noord-Korea, maar ook in de internationale samenleving, vooral met zijn positie gelijk aan Trump," zei Ahn Chan-il, een overloper uit Noord-Korea die momenteel in het zuiden woont.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April