Geen subsidie voor EBS en SWM in begroting 2017
29 Sep 2016, 00:32
foto


Op de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen voor het komende jaar is er geen cent opgebracht voor subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Starnieuws heeft de hand weten te leggen op de ontwerpbegrotingen. President Desi Bouterse zal in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee vrijdag de ontwerpbegrotingen indienen, nadat hij het beleid over 2017 heeft gepresenteerd.

Hoewel aangekondigd is dat de subsidie aan de EBS per 1 januari 2017 volledig zal worden afgebouwd, heeft de president aangegeven dat er langer over zal worden gedaan. Toch is er niks opgebracht op de begroting van het komende jaar. In september moest een deel van de subsidie worden afgebouwd en de rest per 1 januari. Hierover is er een afspraak gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De afbouw van de subsidie van de nutsbedrijven is een heet hangijzer in de discussies met het IMF. Ook de brandstofprijs dient marktconform te worden vastgesteld.

In de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen wordt aangegeven dat bij uitvoering van de tariefaanpassing van de EBS, zijn zowel de brandstofsubsidie als die van de SPCS komen te vervallen. "In plaats hiervan is gekomen de subsidie op grond van het verschil tussen basisprijs en gemiddelde facturering van de NV EBS aan de klant."

Over de SWM wordt aangegeven dat de tarieven in oktober 2015 met 60% en in mei 2016 met 20% zijn verhoogd. Het tekort van de SWM is op maandbasis SRD 10 miljoen. "Mede gelet op de maatregelen van het Herstel- en Stabilisatieprogramma zal uit de lening van de IsDB als zijnde subsidie ter dekking van eerder genoemd tekort, worden gereserveerd," wordt toegelicht in de ontwerpbegroting.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April