VHP mag ook gemeenschapsprojecten indienen bij China
04 Aug 2016, 03:45
foto
De delegatie van de VHP op bezoek bij de Chinese ambassade. In het midden voorzitter Chan Santokhi en ambassadeur Zhang Jinxiong. (Foto: VHP Media Commissie)


De VHP mag ook 'kleine projecten' indienen bij de Chinese regering om 'grass roots communities' die het moeilijk hebben, duurzaam te ondersteunen. Naast de regeringspartijen die de noden van groepen identificeren, komt ook VHP hiervoor in aanmerking. Dit is woensdag afgesproken tussen de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong en het nieuw gekozen bestuur van de oranje partij onder leiding van Chan Santokhi, tijdens een kennismakingsbezoek.

Na een bespreking van ongeveer anderhalf uur zijn partijen in een zeer positieve sfeer uiteen gegaan met de belofte de relatie waar mogelijk met inachtneming van diplomatieke regels en gebruiken te intensiveren, meldt de VHP Mediacommissie. Een VHP-delegatie werd ontvangen door de ambassadeur in zijn residentie aan de Anton Dragtenweg. Hij was vergezeld van zijn deputy head of mission, Counselor Xiaoyan Jiang en zijn secretaris. Naast Santokhi bestond de VHP-delegatie uit ondervoorzitter Glenn Oehlers, 2e secretaris Stan Dijksteel, 3e secretaris Maduri Alibux en adviseur Buitenlandse Betrekkingen Sonny Hira.

Voor VHP-voorzitter en de onlangs benoemde ambassadeur van China was het een hernieuwde kennismaking, aangezien zij elkaar reeds kenden respectievelijk in de functie van minister van Justitie‎ en Politie van Suriname en Counselor op de Chinese Ambassade in Paramaribo. Beiden dus in een nieuwe functie. De ambassadeur betoogde dat het voor hem belangrijk is om goede relaties te onderhouden met alle politieke partijen in het land, naast het feit dat het in diplomatieke kringen gebruikelijk en daarom logisch is om sterke banden te hebben met de 'ruling party' in het gastland. Hij sprak zijn waardering uit voor de door Santokhi bewezen inzet voor land en volk, zowel nationaal als internationaal en zei de capaciteiten van hem te kennen en te weten dat hij tot veel in staat is.

Wat de ambassadeur het meest interesseerde volgens het persbericht, was het proces van het openbreken van de partij om alle etnische groepen toe te laten om zo te komen tot een echte grote nationale partij. Hij kon het niet nalaten te vragen naar de participatie van de Chinezen binnen de partij, waarop Santokhi antwoordde dat wij het huidige aantal van ongeveer 45 leden trachten uit te breiden door een krachtigere aantrekkingskracht op de groep uit te oefenen. Daartoe zijn er vaker gesprekken tussen de hier in Suriname gevestigde Chinese verenigingen en de leiding van de partij. Ook zullen wij nauwer gaan samenwerken met CCTV, de Chinese TV zender in Suriname.

De Counselor was bijzonder geïnteresseerd in het verzoek van Oehlers, in zijn hoedanigheid van leidinggevende van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, samenwerkingsverbanden met Chinese universiteiten aan te gaan op het gebied van 'Herbal Medicine'. Dit, naast de reeds bestaande samenwerkingsverbanden met Chinese universiteiten. Hierover is reeds de eerste afspraak gemaakt.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April