OAS: Studeren in het buitenland of online, het kan!
In negen van de tien gevallen kiezen Surinamers voor een studie in Nederland. Dit om het gemak van de taal en de familie aldaar. “Maar waarom zou je bijvoorbeeld bosbouw in Europa willen studeren, terwijl deze dichter bij van huis kan? In Brazilië bijvoorbeeld, dat hetzelfde Amazonewoud als Suriname kent”, stelt Robinson. Het studie-aanbod is zeer divers. Het overgrote deel beslaat master en PhD-opleidingen, aangevuld met bachelor studies. Een OAS-beurs kent geen leeftijdslimiet. “Je kunt op elke leeftijd nog je PhD behalen.” Er zijn ook korte trainingsmogelijkheden van enkele dagen voor gespecialiseerde personen. Naast de traditionele vorm van studeren in het buitenland, bestaat de optie om online te leren. “Je kunt dus je werk, beroep normaal uitoefenen en studeren, of een tweede studie erbij volgen.” Volgens Robinson is studeren met een OAS-beurs, een unieke kans die een ieder moet aangrijpen. “Het is een goede combinatie van verder studeren, een ander land zien, internationale ervaring opdoen en Suriname vertegenwoordigen.”
Verschillende beurzenprogramma’s
De OAS financiert studies binnen acht prioriteitsgebieden, zoals gezondheid, democratie, duurzame toerisme ontwikkeling en cultuur. Het hele pakket aan opties, is ondergebracht onder diverse beurzenprogramma’s, legt OAS-medewerker Milou Beens uit. Een hiervan, loopt via Bureau Onderwijs Informatie & Studie Faciliteiten (BOS). “Dit zijn twee tot vijf beurzen die rechtstreeks aan Suriname zijn gegeven”, legt Robinson uit. De meeste studies zijn te volgen in de OAS-lidlanden, als Canada, de VS, Argentinië, Trinidad of Brazilië. De OAS werkt ook samen met organisaties buiten de regio. Via hen loopt het partnerschapsprogramma met studies in China, Engeland, Spanje, Nederland of België. Een ander beursplan is de samenwerking tussen de OAS, Brazilië en de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Dit programma biedt tientallen opleidingen in Brazilië op gezondheidsgebied. “De deadline voor deze beursaanvraag is verlengd en is nu op 8 augustus”, benadrukt Robinson.
Het belangrijkste is dat een student een studiekeuze maakt, geeft Beens aan. “En dan de verschillende programma’s doorneemt, om precies te weten waar de studie te volgen is.” Verder wat de vereisten allemaal zijn en deadline voor de aanvraag. Op het OAS-kantoor in Paramaribo helpen de medewerkers graag bij dit proces. Robinson: “Wij treden slechts faciliterend op. De beursaanvraag loopt via BOS of online. De selectie uit alle OAS-lidlanden gebeurt door het kantoor in Washington.” De statistieken krijgt zij aan het eind van de rit. Tussen 2010 en 2014 zijn 7200 beurzen toegewezen, waarvan 23 aan Surinamers, vertelt Robinson.
Bachelor in buitenland
Een ander pluspunt van een OAS-beurs is, dat studenten op de Anton de Kom Universiteit (ADEK) die bijvoorbeeld Milieu doen, hun bachelor in het buitenland kunnen halen. Zij moeten wel twee collegejaren achter de rug hebben. “De beurs (kosten) die de OAS dekt zijn afhankelijk van het land en de universiteit waar iemand studeert. De financiering kan oplopen tot bijvoorbeeld US$ 30.000 per jaar”, zegt Beens. Sommige studies zijn in het Engels, andere in het Spaans of Portugees. “De taal mag absoluut geen barrière zijn om je verder te scholen”, vindt Robinson. Er zijn opties om deze aan te leren: cursus vooraf of simultaan met de studie. “Bij sommige universiteiten start men in het Engels. Zij eisen dat de student aan het eind van de studie instaat moet zijn de taal te spreken. Bijvoorbeeld in Brazilië.”
Het OAS-beurzenprogramma bestaat al 58 jaar. Intussen hebben al 100.000 personen met een beurs kunnen studeren aan één van de 116 universiteiten. “Het heeft geresulteerd in toenemende vriendschapsrelaties”, geeft Robinson aan. Aanstaande zaterdag staat de organisatie ook op de Opendag van de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen en Faculteit der Technologische Wetenschappen. Deze opendag is van 09.00 tot 13.00 uur op het universiteitscomplex in gebouw 6 en 16.
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar