Minister Van Dijk-Silos: Gore leugen in brief oppositie
08 Jul 2016, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos. (Foto: René Gompers)


"Het is absoluut een gore leugen. Het is zo pijnlijk vind ik voor Suriname dat politieke partijen zich bedienen van leugens. Met betrekking tot de resolutie is de geheimhoudingsplicht opgeheven, omdat de resolutie in het ARS (Advertentieblad van de Republiek Suriname) gepubliceerd wordt. Dus er was geen reden om de resolutie geheim te houden. De opdracht die ik had, is leg dat uit aan het volk wat de resolutie is."

Dit zegt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Aanvankelijk wilde zij niet reageren, aangezien de brief van de VHP, ABOP, PL en NPS gericht is aan president Desi Bouterse. Na enig aandringen, gaf de bewindsvrouw antwoord op enkele vragen. De oppositionele partijen willen dat president Desi Bouterse de minister ontslaat, want zij zou de geheimen hebben verklapt op een persconferentie de vorige week.

De minister vindt niet dat zij onbeschaafd is geweest op de persconferentie, zoals de oppositie stelt. "Ik heb keiharde analyses gemaakt. De vonnissen liggen er. De grondwet is er. De wet is er," stelt Van Dijk-Silos. Zij benadrukt dat vonnissen in het openbaar worden uitgesproken, zodat eenieder de rechterlijke macht kan controleren. In het buitenland worden vonnissen behoorlijk bekritiseerd. Zij heeft de vonnissen besproken, het gaat niet om geheime raadkamer beslissingen van het Hof van Justitie. "Dat zou onethisch zijn. Ik heb twee openbare vonnissen besproken. Trouwens Starnieuws heeft ook beide gepubliceerd. Het vonnis is geanalyseerd. Ik ben een wetenschapper, dus heb ik ze op de wetenschappelijke manier geanalyseerd," voert de bewindsvrouw aan. "Maar dan is het spijtig, achter de vonnissen zijn er mensen. Het is het vonnis dat besproken is en men vertaalt het alsof ik de rechters heb besproken. Ik heb niet eens een naam genoemd.'

Van Dijk-Silos zegt dat ze de functionaris van de Krijgsraad heeft genoemd, omdat dezelfde rechter in 2012 aanzat en nu weer. Zij blijft erbij dat de grondwet op een aantal punten aan een kant is geschoven. "Ik vind het jammer dat mensen dingen verdraaien, want dat is in die brief, allerlei verdraaiingen. En op dit niveau, staatsniveau. Wij hebben het over de wetgevende macht. Dit zijn niet zomaar mensen, dit zijn leden van de wetgevende macht, die niet begrijpen dat hun product verkracht is en dat er iets mis is in het staatsrechtelijk gebeuren. Spijtig, vooral omdat men drogredenen heeft gebruikt, leugen heeft gebruikt en verdraaiingen heeft gebruikt. "

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April