Copa: Chili en Argentinië weer tegenover elkaar in de finale
23 Jun 2016, 02:04
De Chilenen hebben zich geschopt naar de finale van Copa America. (Beel: SCCN)

Chili won de andere halve finale met 2-0 van Colombia, een stand die reeds bij de rust was bereikt. Het goed opgekomen publiek in het Soldier Field te Chicago, Illinois zag de Chilenen in het eerste kwartier toeslaan en daarna het initiatief aan Colombia overlaten. Door vreselijke onweersbuien, waardoor de tweede helft verlaat aanving, heeft de wedstrijd in totaal 4 uren en 15 minuten geduurd. Chili neemt het in de finale op tegen Argentinië.

Regerend kampioen Chili liet geen twijfels bestaan over zijn intentie de titel te willen prolongeren en kende een bliksemstart. Nadat de Colombiaanse aanvaller Juan Cuadrado in de 7e minuut de bal zonder afstemming terugkopte in de richting van zijn doelman, ontstond er enige verwarring in de Colombiaanse achterhoede. De verdediging bleef staan en Charles Aranguiz maakte daar dankbaar gebruik van. Hij liep in en tikte de bal simpel langs doelman David Ospina: 1-0. In de 11e minuut werd de Colombiaanse defensie weer aan stukken gereten. Claudio Bravo bereikte Alexis Sanchez met een verre uittrap, deze was zijn directe verdediger de baas en schoot op het doel. Zijn inzet belandde tegen de paal, maar Jose Pedro Fuenzalida was er als de kippen bij en tikte zonder weerstand de 2-0 in.

Na de 2-0 liet Chili het initiatief aan Colombia over. In de 23e minuut had Colombia een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer, maar Roger Martinez slaagde er niet in de intelligente diepe pass van James Rodriguez, achter doelman Bravo te plaatsen. In de 33e minuut blunderde Bravo, door uit te komen, zonder het leder te bemachtigen, maar Santiago Arrias kon daar niet van profiteren. Partijen zochten de kleedkamers op bij een 2-0 stand in het voordeel van Chili.

Na de pauze, die vanwege slechte weersomstandigheden ruim twee en een half uur langer duurde, ving de tweede helft uiteindelijk om 00:25 uur aan. Ook nu liet Chili het initiatief aan Colombia over. James Rodriguez en gevolg konden hun balbezit niet in doelpunten omzetten. In de 56e minuut kreeg Colombia nog een tegenslag te verwerken toen Carlos Sanchez voor een onbenullig vergrijp, de tweede maal tegen de gele kaart aankeek en mocht gaan douchen. De vertraging had zijn weerslag op de arbiter die een slechte tweede helft floot en Chili bevoordeelde. Om 01:15 uur werd de wedstrijd die woensdag om 21:00 uur begon, afgefloten bij een stand van 2-0.

Chili en Argentinië staan net als in 2015 in de finale die zondagavond om 21:00 uur wordt afgewerkt in East Rutherford te New Jersey, terwijl Amerika en Colombia een dag eerder mogen strijden om de derde plek.