Amerika als groepswinnaar naar kwartfinales
12 Jun 2016, 01:50
In deze ronde moeten nog acht landen optreden. Peru, Brazilië en Ecuador zijn nog in de race.

Lincoln Financial Field te Philadelphia, Pennsylvania was het toneel van de laatste groepswedstrijd van Amerika. Het gastland boekte een moeizame, maar uiterst belangrijke 1-0 overwinning op Paraguay, welke stand reeds bij de rust was bereikt. Door deze overwinning eindigt Amerika door een beter doelsaldo als eerste in groep A.

In de eerste speelperiode had Amerika de overhand en sterspeler Clint Dempsey maakte in de 27e minuut, naar later zou blijken de enige treffer van de wedstrijd. Meteen na de pauze werd DeAndre Yedlin kort na mekaar tweemaal geel gekleurd, waardoor het gastland met 10 man verder moest.

Paraguay domineerde vanaf toen de ontmoeting, echter slaagde hij er niet in een gelijkmaker te produceren. Amerika hield stand en eindigde met 6 competitiepunten als groepswinnaar van groep A. Colombia verloor namelijk van Costa Rica en bleef aldus steken op 6 punten. Hoewel Colombia dus ook met 6 punten eindigt en de onderlinge confrontatie met Amerika won, moet het vanwege een slechter doelsaldo genoegen nemen met de tweede plaats.

Colombiaanse bank verspeelt koppositie
In de laatste wedstrijd van groep A, won Costa Rica met 3-2 van Colombia in het NRG Stadium te Houston, Texas. De ruststand in deze ontmoeting was 2-1 in het voordeel van Costa Rica. Colombia dat reeds geplaatst was voor de kwartfinales, trad met zijn B-selectie aan.

Colombia had voldoende aan een gelijkspel om als groepswinnaar over te gaan naar de volgende ronde. Bondscoach Jose Pekerman achtte zijn B-selectie in staat het karwei te klaren, dus gunde hij zijn sterspelers wat rust. Echter kwam hij van een koude kermis thuis. Reeds in de tweede minuut plaatste Johan Venegas, Colombia met een magistrale uithaal op achterstand: 1-0. Echter maakte Frank Fabra het voordeel snel ongedaan: 1-1. Na ruim een half uur spelen was Fabra weer trefzeker, maar dan wel in eigen doel. Onder druk maakte hij ongelukkigerwijs een autogoal. Dit was meteen ook de ruststand.

Na de rust kwam sterspeler James Rodrigues binnen de lijnen voor Colombia, maar hij kon geen potten breken. Costa Rica verruimde zelfs de marge in de 58e minuut via Celso Borges: 3-1. Pekerman gebruikte in de 65e minuut zijn laatste troef in de persoon van Juan Cuadrado. Binnen tien minuten liet Cuadrado zijn aanwezigheid gevoelen door de assist voor het doelpunt van Marlos Moreno te verzorgen: 3-2. Dit was, verwoede pogingen van Colombia ten spijt, meteen ook het laatste wapenfeit.

Vanwege dit resultaat eindigt Colombia op de tweede plaats in groep A en treft in de kwartfinales de winnaar van groep B. Een eventuele ontmoeting met Brazilië is een reële mogelijkheid, maar dan moet dat land eerst zien te winnen van Peru. Amerika wint deze groep en maakt zich op om het land dat op de tweede plaats eindigt in groep B, te treffen.

De strijd is nog niet gestreden in groep B. Zowel Peru, Brazilië als Ecuador zijn nog in de race voor de twee beschikbare plaatsen die recht geven op een plek in de kwartfinales.