CBvS stopte US$ 6 miljoen in valuta-interventie via SPSB
14 Feb 2016, 06:33
foto


Via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) US$ 6 miljoen geïntervenieerd om de wisselkoers voor de US dollar omlaag te brengen. Deze valuta-interventie is samen met de Vereniging van Cambiohouders uitgevoerd. Toen is niet meegedeeld dat de CBvS in zou komen met US dollars. De eerste tranche van ruim US$ 10 miljoen tegen een koers van SRD 5,15 is intussen afgewikkeld. Starnieuws verneemt dat de tweede verkoop van de US dollar tegen een gefixeerde koers van SRD 4,95 deze week uitbetaald zal worden.

Governor Glenn Gersie heeft volgens mededelingen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, een onderhoud gehad met de cambiohouders. Aangegeven is dat CBvS overgaat tot valutaveiling. De aankoopkoers van SRD 3,96 per US-dollar en de verkoopkoers op SRD 4,04, zoals op 18 november vorig jaar vastgesteld, wordt dan losgelaten. "De interventies die vanuit de SPSB hebben plaatsgevonden, zijn volledig gebaseerd op de regels van wet en regelgeving van de Centrale Bank. Er is continu overleg geweest tussen de SPSB en de Centrale Bank," deelde Hoefdraad mee.

Deskundigen zeggen dat de koers van de valutaveiling onder SRD 4,90 zal komen te liggen. Diverse bedrijven, personen en instellingen hebben zich voor meer dan SRD 10 miljoen ingeschreven voor de tranche van SRD 4,95. De CBvS zal bepalen hoeveel valuta er geveild zal worden. De koers zal dan wekelijks worden bepaald. Het is nog niet duidelijk wat de douanekoers en de brandstofkoers zal worden. Met de valutaveiling zal Suriname officieel een zwevende wisselkoers hebben.
Advertenties