Dumplings, kleefrijstcake en vuurwerk
08 Feb 2016, 10:03
foto
Chefkok Wang kookt jiaozi, gekookte dumplings tijdens de oudejaarsviering op de Chinese Ambassade.


Wereldwijd gaan Chinezen vandaag van 4712 naar 4713, het jaar van de Aap. De nieuwjaarswisseling wordt al daags vooraf gevierd. De viering van de oudejaarsavond en nieuwjaarsdag zit vol tradities. “Beide dagen zijn even belangrijk voor Chinezen”, zegt China/ ambassadeur Yang Zigang aan Starnieuws.

Ook in Suriname zijn voorgevels van huizen en winkelpanden versierd met illustraties en teksten in het rood. En vanaf zondagmiddag is de pagara te horen bij het sluiten van de onderneming, rond middernacht of vanochtend bij het openen van de winkel. In Yang zijn thuisland komen families van heinde en verre bijeen voor een familiereünie. Samen bezoeken zij culturele shows en spelen thuis verschillende familiespelletjes. “Wij maken dan dumplings, die we samen eten en maken ons gereed om het nieuwe jaar te verwelkomen. Op nieuwjaarsdag gaat iedereen de deur uit om andere familie en vrienden op te zoeken om hen de beste wensen te doen.” Zo heeft de ambassadeur, na de afsluiting van de ‘Temple Fair’ op het KKF-terrein, met zijn staf – die gezien wordt als familie, op de ambassade het oudjaar afgesloten met jiaozi, gekookte dumplings gevuld met vlees en groenten.

Op de ambassade volgde geen pagara om middernacht, want die is volgens de Surinaamse traditie al op 31 december 2015 geschoten. Vandaag maken Yang en zijn staf een ronde langs verschillende Chinese verenigingen in Paramaribo. Chinese nationale dagen kennen door de jaren ook typische gerechten die bij die specifieke viering horen. Wu Zhou komt uit het Zuiden van de Volksrepubliek China. “Daar maken wij cakes van kleefrijst. Wij geloven dat het eten van deze cake geluk en voorspoed brengt.” Ook Wu heeft op 31 december al een pagara geschoten, maar speciaal voor haar kinderen schoot ze toch weer een kleine af. “Ik probeer mijn kinderen te laten opgroeien met de Surinaamse en Chinese tradities. Vuurwerk en rode enveloppen met een kleinigheid horen er ook bij.” Vandaag gaat Wu met haar gezin bij haar vereniging lunchen en opent later op de middag haar winkel. “De bakker en groenteman komen na16.00 uur leveren en de klant rekent op vers brood.”

Nog voor lunchtijd bezoeken vandaag bestuursleden van de verschillende Chinese verenigingen elkaar. Enkele verenigingen houden ook bestuursverkiezingen, zoals de Surinaamse Chinese Vrouwen vereniging. Verenigingen houden met hun leden, vrienden, overheids- en zakenrelaties een lunch of diner in hun verenigingsgebouw of restaurant, waar zes tot acht Cantonese of Hakka gerechten worden geserveerd.

Het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en begint jaarlijks op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Het jaar van de Aap duurt tot en met 27 februari, waarna het jaar van de Haan volgt. De tekens komen uit de Chinese dierenriem, die is ontstaan volgens een legende van Boeddha. Die was stervende en riep alle dieren tot zich. Er verschenen twaalf verschillende voor zijn afscheid. Het Chinese Nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lentefeest of Spring Festival genoemd.
Advertenties