Herleving cacao-industrie samen met Israël
05 Feb 2016, 00:33
foto
Minister Soeresh Algoe heeft in bijzijn van zijn collega's van ROGB en Financiën (niet op de foto) het contract getekend met de Israëlische onderneming LR Group. (Foto: min. LVV)


Suriname en Israël gaan op grote schaal cacao produceren. Te Phedra en Victoria in het district Brokopondo is daarvoor 2.000 hectare beschikbaar gesteld. Israël komt in met technologie, deskundigheid en investeringen ter waarde van US$ 42 miljoen.

De Investment and Development Corporation Suriname NV (IDCS) heeft het project geschreven. Suriname bezit 40% van de aandelen en Israël 60%. De samenwerkingsovereenkomst is woensdag getekend, meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Joseph Harrosh van de Israëlische LR Group met wie de overeenkomst is aangegaan, zegt dat er jaarlijks drie ton cacaobonen per hectare kan worden geoogst. Met een wereldmarktprijs van US$ 3.100 per ton, ziet hij er een lucratieve handel in zitten. Harrosh stelt dat de samenwerking zal bijdragen aan de grote vraag naar cacao in landen waaronder India en China. Hij ziet veel potentie voor de cacaoproductie in het land. Het tropische klimaat, de aanwezige waterbronnen, de geschikte bodemgesteldheid en de afzetmarkten, zijn voor de LR Group alleen maar positieve factoren voor de cacao-industrie in Suriname.

LVV-minister Soeresh Algoe ziet graag dat er zo snel als mogelijk een aanvang wordt gemaakt met de eerste werkzaamheden. Hij stelt dat deze samenwerking voorziet in een inkomstenbron voor de Staat en daarnaast ook arbeidsplaatsen creëert.

Ondanks Israel geen waterbronnen heeft, exporteert hij jaarlijks US$ 3 miljard aan agrarische producten. Het land maakt daarbij gebruik van moderne technologie. Harrosh wil verder met de samenwerking. Op het gebied van zonne-energie, educatie en gezondheidszorg ziet hij mogelijkheden.
Advertenties