Staatsolie produceert nu boven de wereldmarktprijs
21 Jan 2016, 00:01
foto
Rudolf Elias, directeur van Staatsolie


Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, maakt zich zorgen over de dalende prijs van olie op de wereldmarkt. Donderdag is de prijs van ruwe olie gedaald naar US$ 16,20 per barrel. De totale kostprijs van Staatsolie is US$ 19,50 per barrel. De olie wordt nu hoger dan de wereldmarktprijs geproduceerd.

Elias om een reactie gevraagd over de dalende olieprijs, zegt aan Starnieuws dat het bedrijf nu veel meer afhankelijk is van de andere activiteiten. De raffinaderij, de opwekking van energie, Gow2 en het bunkeren van schepen zullen de verliezen moeten compenseren. Daarnaast bezuinigt het bedrijf continu, zegt Elias. Er wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt. De olie die uit de grond wordt gewonnen kost US$ 10 per barrel. Als alle handelingen en activiteiten bij elkaar opgeteld worden, is de uiteindelijke kostprijs US$ 19,50.

De algemeen directeur van het Staatsbedrijf merkt op dat de productiekosten een van de laagste zijn in de wereld en de laagste in de regio. "We komen nu in de zone waar we zeggen dit is niet prettig om zo je bedrijfsvoering te doen. De olieprijs is zorgwekkend, maar gelukkig heeft het bedrijf meer inkomstenbronnen," zegt Elias.

Afgelopen jaar is de olieprijs van US$ 85 verlaagd naar gemiddeld US$ 41 per barrel. Toch zal Staatsolie het jaar afsluiten met een bijdrage aan de Staat tussen de US$ 40 miljoen en US$ 50 miljoen. Hierin is inbegrepen winstbelasting, loonbelasting en dividend. In 2014 ging US$ 260 miljoen in de staatskas. Er zijn 6 miljoen vaten olie geproduceerd afgelopen jaar, waarbij de inkomsten door de daling van de wereldmarktprijs US$ 173 miljoen minder zijn. Het bedrijf staat dit jaar voor enorme uitdagingen, merkt Elias op.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April