Minister Algoe nuchter onder commotie Jubosa
06 Nov 2015, 11:52
foto
Minister Suresh Algoe


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) blijft nuchter onder de commotie die is ontstaan over de gelden die exportonderneming Jubosa zou opstrijken bij het leveringscontract binnen PetroCaribe. De prijzen die volgens hem zijn aangehaald door Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) waren de eerste onderhandelingsprijzen.

Gajadien zegt dat bij de eerste levering van 6.500 ton witte rijst (super), Jubosa – waar de broer van ex-minister Winston Lackin de directeur van is- bijkans US$ 1,2 miljoen opstrijkt. Per ton zou dat US$ 65 zijn. Het parlementslid vindt dat rijstboeren worden uitgebuit en zij een betere prijs voor hun product zouden moeten krijgen. De boeren krijgen ongeveer SRD 35 voor een baal natte padie; het vorig seizoen hadden zij nog SRD 50 gehad voor dezelfde hoeveelheid.

De dertien verwerkers en exporteurs die de partij van 6.500 ton witte rijst hebben geëxporteerd, krijgen US$ 550 per ton voor hun product. Algoe wijst erop dat het geld via de Centrale Bank van Suriname na fiat van de Venezolaanse autoriteiten direct wordt overgemaakt op de rekeningen van de verwerkers. De betaling geschiedt met gelden die Staatsolie Maatschappij Suriname NV Venezuela moet betalen voor olielevering.

Wat de rijstboeren nekt, is dat de schuren vol zitten met rijst en padie van de vorige oogst (voorjaar), legt de bewindsman uit aan Starnieuws. Van de vorige oogst zit er nog 100.000 ton in de schuren, terwijl van de najaarsoogst er daar nog 150.000 ton padie bovenop komt. De boeren was US$ 60 per hectare beloofd op basis van de export naar Venezuela. Aangezien er geen export was, konden de boeren niet worden betaald.

Algoe zegt dat gekeken moet worden naar wat de verwerkers lokaal afzetten. Semi-super rijst kost in de winkel SRD 2,80 per kg. Dat is SRD 2.800 per ton. Tegen de Centrale Bankkoers wordt er dus US$ 835 per ton semi-super rijst verdient op de lokale markt. “En dat is meer dan de verwerkers en exporteurs krijgen die super rijst (5% breuk) exporteren voor US$ 550 per ton. Dat is dus geen geweldige prijs, de lokale markt brengt meer op.” De bewindsman vindt dat de verwerkers die op de lokale markt zitten, de boeren eerder een betere prijs kunnen geven voor hun product. Hij stelt dat de brandstofprijs, de ureumprijs en de transportkosten lokaal voor de sector is gedaald, “maar de rijstprijs in de winkel is niet gedaald.” Lokaal wordt jaarlijks zo’n 70.000 ton rijst afgezet. Sommige verwerkers kiezen er bewust voor niet te exporteren, maar de lokale markt te voorzien.

Hij wijst erop dat er nog steeds wordt geëxporteerd uit de oude voorraad. “Wat er met de nieuwe voorraad zal gebeuren, daar wordt niet over gesproken.” Algoe zegt dat je de prijs voor de boeren pas kan verhogen, als de export goed op gang komt. “Maar dat is een kwestie tussen boer en verwerker zelf. Wij werken naar de inlossing van de belofte van de subsidie van US$ 60 per hectare van de voorjaarsoogst.”
Advertenties