Nieuwe serie kentekenplaten volop in gebruik
27 Oct 2010, 06:00
foto


Auto’s met kentekennummers uit de nieuwe reeks zijn reeds geruime tijd in de straten te zien. Het gaat om auto’s waarvan de kentekennummers beginnen met de letters PA. Humphrey Tjin Liep Shie, commandant van de stadspolitie, geeft aan dat er geen wettelijke vereisten zijn voor de kenmerken van een kentekenplaat: “We hebben ervoor gekozen om dit keer met letters te beginnen, de P geeft aan dat het om een personenauto gaat en dat is dan direct duidelijk”, zegt Tjin Liep Shie desgevraagd aan Starnieuws.

Op de nieuwe kentekenplaten staat ook Suriname vermeld en is eveneens een afdruk van de nationale vlag te zien. “Indien men met het voertuig de grens over gaat, is duidelijk zichtbaar waar het voertuig vandaan komt”, zegt Tjin Liep Shie. Volgens de commandant is het internationaal gangbaar dat de naam en vlag van het land op de kentekenplaat staan.

Een serie kentekennummers bestaat uit 10 duizend exemplaren. De stadscommandant zegt dat van de oude serie alle nummers zijn uitgegeven. Naar zijn schatting zijn van de in de loop der jaren uitgegeven kentekennummers (ruim 260 duizend) nog 125 duizend actief op de openbare weg.

De uitgifte van kentekenplaten is in feite een taak van het ministerie van Financiën, legt Tjin Liep Shie uit. “Dat heeft te maken met de belastingen. Eigenlijk zijn het belastingkentekenplaten, maar de politie heeft er natuurlijk ook mee te maken. Vroeger werden de kentekenplaten door het ministerie zelf vervaardigd en tegen een zeer lage prijs verkocht. Tegenwoordig is de productie uitbesteed aan twee verschillende bedrijven: NV Screenprint en ABC.”