ICT-Summit heeft veel resultaten opgeleverd
05 Jul 2015, 11:00
foto
ICT-AS is een samenwerking aangegaan met onderwijsinstellingen. Rechts, voorzitter Robert Hahn. (Beeld: René Gompers)


De derde ICT-Summit Paramaribo is achter de rug. De beurs kende heel wat bijzonderheden. Er is onder andere een samenwerking tussen onderwijsinstellingen aangegaan, de visie voor de sector is bekendgemaakt, de eerste stap is gezet voor het opzetten van een animatienetwerk en is het allereerste Facebook onderzoek aangekondigd.

De organisator, ICT-Associatie Suriname (ICT-AS), is zeer tevreden met het verloop van de beurs. Voorzitter Robert Hahn merkt op dat het bezoekersaantal is gestegen en de animo voor de workshops en lezingen is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. “Het waren twee intensieve dagen maar het is een succesvolle summit met een internationaal karakter geweest”, zegt Hahn aan Starnieuws. “Een bijzonderheid is ook dat Lacnic, de Latin-American and Caribbean internetautoriteit, ons platform heeft gebruikt voor zijn workshops. Dat heeft voor nog meer bezoek gezorgd. Het waren interessante dagen geweest en er zijn stappen gemaakt om de ict-sector tot een hoger niveau te tillen.”

De associatie heeft zich ten doel gesteld om ict net als in het buitenland tot een miljarden sector te maken. De strategie is vervat in de ‘Vision 2020 document’ dat op de eerste dag werd gepresenteerd. “We roepen al een tijdje dat we de ict-sector willen verstevigen en laten uitgroeien naar een significante pilaar van de Surinaamse economie,” geeft Hahn aan. “We zijn sterk afhankelijk van de mijnbouwsector en moeten het op dit moment met minder inkomsten daaruit doen. We hebben een extra sector nodig die het kan opvangen. Tot nog toe zijn we een consumerende samenleving van het digitale. Er is echter ook kennis en kunde om digitaal te produceren. Daar moeten we naar toe. Om de visie waar te maken moet er samengewerkt worden.”

PTC, Natin, Unasat, Janssen en Partners, FHR School of Business en iMit gaan een ICT-platform beginnen. “De enige manier waarop het ict onderwijs naar een hoger niveau getild kan worden, is als er samengewerkt wordt. Programma's en curricula zullen naast mekaar worden gezet en op elkaar worden afgestemd. Ook zal het onderwijs beter afgestemd kunnen worden op wat het bedrijfsleven aan it-professionals nodig heeft.” Kennis van ‘code schrijven’ is van essentieel belang bij het verwezenlijken van de droom. Op de beurs is ook de Hour of Code voor 2015 aangekondigd. Suriname zal dit jaar een leidende rol voor het Caribisch gebied vervullen. “We geloven dat de droom waargemaakt kan worden,” benadrukt Hahn. We kunnen het zeker halen. Daar geloof ik sterk in. Je zult de komende tijd vaker horen over ict.”

René Gompers
Advertenties