Fabriek kan jaarlijks voor 3000 woningen zorgen
28 Mar 2015, 00:00
foto
Het eerste paneel vervaardigd door de fabriek te Smalkalden. (Beeld: René Gompers)


De ‘huizenfabriek’ te Smalkalden in het district Para, is vrijdagavond officieel in gebruik genomen. Wanneer ‘Broad Homes Suriname PC Factory’ op volle toeren draait, kunnen 3000 woningen per jaar worden gefabriceerd. President Desi Bouterse is erg blij met de bereikte “historische mijlpaal voor het volk”. Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken spreekt van een “revolutie in de Surinaamse huizenbouw.”

“Hier staat de fabriek die de komende tijd huizen in snel tempo gaat produceren voor ons, zodat ieder gezin binnen niet al te lange tijd voorzien zal zijn van een eigen huis", zei Bouterse. “Deze toekomst is nu binnen handbereik.” Het hebben van een eigen huis brengt rust", haalde Bouterse aan. “Het is een anker voor stabiliteit en legt de basis voor de inrichting van het eigen leven.”

Ramon Abrahams, gewezen minister van Openbare Werken, kreeg van Bouterse de eer om de eerste ceremoniële handeling te verrichten: het indrukken van de knop die het productieproces op gang brengt. De fabriek vervaardigt de onderdelen van huizen die, afhankelijk van het model, in enkele dagen opgezet kunnen worden. De ruimte voor bedrading en andere leidingen zijn in de panelen verwerkt. Overeen is gekomen dat het bedrijf panelen produceert voor drie woningen per dag. Er zullen 150 woningen worden opgezet in Para.

Export naar regio
Parmessar merkte op dat met de komst van de fabriek de beloofde 18.000 woningen nu gerealiseerd en “zelfs overschreden” zal worden. De fabriek brengt teweeg dat de bouwkosten per vierkante meter drastisch zullen afnemen omdat alles geprefabriceerd wordt. “Je kunt gerust praten van een revolutie in de bouwsector en huisvesting van ons land. Maar het zal niet beperkt blijven tot ons land want wanneer het bedrijf zijn capaciteit gaat opvoeren zal het in staat zijn te exporteren naar de omringende landen.”

Broad Homes Suriname is een tak van de Broad Homes Industrial International Compagny Ltd uit China. Het bedrijf is in 1988 opgericht en ging zich in 1996 specialiseren in het prefabriceren. Het bouwen van scholen, kantoren, fabrieken, wolkenkrabbers, dammen, wegen en vliegvelden heeft hen inmiddels tot een van de grote spelers gemaakt in de ‘pre-fab’ industrie. Het bedrijf heeft in 2014, tijdens de bouw van de fabriek op Smalkalden, een paar modelwoningen opgezet. De huizen staan op Onverwacht tegenover het commissariaat en kunnen dagelijks bezichtigd worden.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April