Transvaal vandaag 94 jaar
15 Jan 2015, 16:05
foto
Een van de glorieteams Transvaal in 1975. Staand v.l.n.r Humphrey Castillion, Ronald Cairo, Adolf Hoen, Ortwien Godfried, Humbert Gesser, Bernhard Katz. Zittend v.l.n.r. Ortwien Pinas, Pauli Corte, Roy Vanenburg, Imro Pengel, en Dennis van la Parra. (Foto: archief Transvaal)


Vandaag, precies 94 jaar geleden, is de Sport Vereniging Transvaal opgericht. Bij de oprichting is opzettelijk ervoor gekozen om niet te spreken over een Voetbal Vereniging aangezien in eerste instantie alle takken van sport beoefend zouden worden. Door de jaren heen heeft de club zich geprofileerd als een van Surinames grootste en beste voetbalverenigingen.

Negentien keer werd Transie landskampioen, verschillende keren Caribisch kampioen, driemaal semi-kampioen van de Caribische- en Centraal Amerikaanse Voetbalfederatie Concacaf, en tweemaal kampioen van de Concacaf 1973 en 1981. Eenmaal is Transvaal uitgekomen tegen de Braziliaanse grootheid Santos, met onder andere Pelé in de aanvalslinie, in het toenmalige Suriname Stadion. Verschillende Transvaalspelers hebben deel uitgemaakt van het Caribische voetbal elftal en Wiene Schal is zelfs aanvoerder van dit team geweest.

Het waren legendarische tijden waarbij prominenten uit de samenleving de club bestuurden zoals André Kamperveen, Eric Tjon Kie Sim, Paul Favery, Alwin Mungra, Sonny Ma A Jong, terwijl het 'veldwerk' gedaan werd door grootheden als Edwien Schal, Emile Barrron, Wensley Bundel, Pauli Corte, Roy Vanenburg en anderen. Er heeft zelfs een Duitser, Bernhard Katz, voor Transie gespeeld in de seizoenen 1974-1976.

Samen met de eeuwige rivaal Robin Hood heeft Transvaal de Surinaamse gemeenschap onvergetelijke momenten van ontspanning en plezier bezorgd. Menigeen denkt met weemoed terug aan de tijd toen het Surinaamse voetbal toonaangevend was in de regio.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May