Satca: ‘Deze actie gaat keihard door, want de maat is vol’
04 Oct 2014, 00:00
foto


De acties van de luchtverkeersleiders gaan keihard en onverkort door, zegt een resolute Clyde Sabajo aan Starnieuws. Sabajo is voorzitter van de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca). De bond heeft zijn werkzaamheden omstreeks drie uur in de middag gestaakt.

De leden zijn het zat om onder de slechte werkomstandigheden hun diensten te verlenen. Ook het gebouw is behoorlijk in verval geraakt en bepaalde apparaten zijn buiten werking, voegt Sabajo er aan toe. Volgens hem zijn er zelfs leden die vijftien jaren lang terug bevorderd moesten worden. “In april hebben wij een principe- akkoord getekend en wij hebben de minister van TCT, Falisie Pinas, ruim de tijd gegeven om onze zaken in orde te maken. Maar, aan verschillende noodkreten van ons hebben zij geen gehoor gegeven.” De bondsvoorman zegt dat zij maandag per brief aan de bewindsman hebben laten weten dat zij in actie zouden gaan. “Pas toen zijn wij woensdag ontvangen, maar het gesprek heeft geen concrete toezeggingen opgeleverd.”

Sabajo is er niet over te spreken dat het Instrument Landing Systeem (ILS) ruim zes maanden buiten werking is. Het ILS is een radionavigatiesysteem waarmee in de luchtvaart een precisienadering van een landingsbaan kan worden uitgevoerd. ILS maakt landingen bij slechte weersomstandigheden en automatische landingen mogelijk. Volgens Sabajo wachten zij al langer dan zeven jaar om diverse zaken gedaan te krijgen. “De maat is echt vol en zolang er geen structurele oplossing komt, blijven wij van Zanderij, Zorg en Hoop en het vliegveld in Nickerie in actie.”
Tijdens een algemene ledenvergadering (alv) vrijdagmorgen is besloten om per 15.00 uur in actie te gaan. Het werk is tot nader order neergelegd.

Op 26 september is er een brief gericht naar de TCT- bewindsman. In de brief is kenbaar gemaakt dat op de alv het besluit is genomen om op 3 oktober 00.00 uur in actie te gaan, omdat afspraken en principe-akkoorden niet zijn nagekomen. Voor dezelfde pijnpunten is er in april voor meer dan een week gestaakt. Uit de gesprekken toen is een conceptplan met zo’n 33 punten samengesteld, waarvan drie tot vier punten in april of begin mei moesten worden uitgevoerd. Uitbetaling van de Air Traffic Service toelage aan de luchtverkeersleiders, training van deze groep werkers en het opheffen van het tekort aan luchtverkeersleiders zijn de hete hangijzers. Verder werken de leden onder onhygiënische omstandigheden.
Het werk van de actievoerders wordt nu gedaan door gepensioneerde krachten. Sabajo merkt op dat de inzet van deze mensen de staat veel meer geld kost.
Advertenties