AOV wordt bevroren met wet pensioenregeling
06 Aug 2014, 01:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali


De Algemene Oudedags Voorziening (AOV) zal, wanneer de 'algemene pensioenregeling’ wordt aangenomen, worden bevroren. Dat wil volgens vicepresident Robert Ameerali niet zeggen dat deze uitkering nooit meer zal worden verhoogd. Het is de bedoeling van de wet dat de AOV-uitkering zal worden gehouden op een hoogte van SRD 525. Deze uitkering zal dan samen komen met ook de algemene pensioen die straks voor alle burgers zal gelden. Alle Surinamers die een baan hebben, dragen 4 procent af aan het AOV-fonds.

Op de kritiek van Mahinder Ratipal (Nieuw Front/VHP) dat hiermee de belofte van de regering, om AOV-uitkering te verhogen, wordt teniet gedaan, zegt de vicepresident dat, dat niet waar is. Een eventuele verhoging zou volgens de bewindsman in de toekomst altijd kunnen. Echter is het niet de bedoeling van de wet ‘algemene pensioenregeling' dat de AOV-uitkering steeds wordt verhoogd. Ameerali geeft aan dat de pensioenpremie zal worden betaald door de persoon die daar aanspraak op maakt als werknemer. Die betaalt 2 procent van het bedrag en de werkgever betaalt eveneens 2 procent. Dit geld dat via het salaris en de belastingafdracht van de werkgever wordt ingehouden, zal rechtstreeks gaan naar een in te stellen algemeen pensioenfonds.

De vicepresident heeft in het parlement tijdens het beantwoorden van vragen gezegd dat het huidige ambtenaren pensioenfonds niet zal worden opgeheven. Er zal wel een evaluatie worden gepleegd en worden nagegaan hoe die twee zich tot elkaar verhouden. De vicepresident heeft voor alle zekerheid verduidelijkt dat deze wet niet de bedoeling heeft om de partner van een niet hetero koppel, zoals homo’s in aanmerking te laten komen voor de uitkering van de overleden partner. Die discussie zal apart worden gevoerd, deelt Ameerali mee.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April